Šampioni američke džez avangarde na 33. Beogradskom džez festivalu!

Jedan od najcenjenijih američkih avangardnih gitarista svih vremena, Mark Ribo, dovodi u našu zemlju najnoviji projekat The Young Philadelphians, u kojem deli scenu sa velikom bas zvezdom kakav je Džamaladin Takuma, a koji će nastupiti u sali Amerikana Doma omladine Beograda u petak, 27. oktobra.

The Young Philadelphians odaje počast dvostrukom nasleđu – avangardnog džeza i disko muzike! Neočekivani miks počiva na harmolodičnom pank-fanku prve postave grupe Prime Time, legendarnog Orneta Kolmena, ali i na optimističkom pulsu filadelfijskog soula sedamdesetih. U tu svrhu, gitarista Mark Ribo angažovao je dvojicu nekadašnjih članova Prime Time – basistu Džamaladina Takumu i bubnjara Kelvina Vestona – obojicu poreklom iz Filadelfije, kao i gudački trio, nezaobilazan za slatki ukus disko-fanka. Spajajući vizionarski džez sa stavom – što je tema ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala – i disko zvuk, nastala je jedinstvena supergrupa koja je pravi hit na brojnim džez manifestacijama po svetu.

Duhovita i duboka, muzika koju nudi skup džez velikana pod vođstvom Riboa, istovremeno je zabava za dušu i telo, proslavljajući moć džeza da okuplja ljude, karakterističnu za ovaj žanr od njegovih početaka. Nema boljeg načina da proverimo gde je džez danas, nego u društvu najvećih majstora ovog zvuka!

Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji po ceni od 1000 dinara, na blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventim mreže.

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra predstavlja 33. Beogradski džez festival, pod sloganom DŽEZ VIZIJE / JAZZ VISIONS. 

Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja Beogradskog džez festivala, koje je jednoglasno proglašeno za najbolje od obnove ove manifestacije 2005. godine – i to podjednako od strane publike, ali i domaće i međunarodne kritike – ove godine su odlučili da još ponude još hrabriji program, koji će predstaviti nove umetničke tendencije u džez muzici današnjice. Beogradski džez festival će i ove godine trajati redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava Centru.