Počinje petnaesti Šabački letnji festival 2017 Oaza!

Petnaesto po redu izdanje Šabačkog letnjeg festivala održaće se od 28. do 30. jula na Šabačkoj tvrđavi, pod sloganom OAZA. Oaza pozitivne energije, muzike, kulture i dobre atmosfere ugostiće neka od najznačajnijih imena domaće, regionalne i svetske muzičke scene.

Izvođači koji će obeležiti ovogodišnji ŠLF su: Goblini, Darko Rundek, Urban&4, Mostar Sevdah Reunion, E-Play, Grupa Babe, Bjesovi, Psihomodo Pop, Kal, Random, Stereo Banana, Larska, Viva Vops dok će na DJ stage-u nastupati neki od najtraženijih techno/house/edm DJ-eva današnjice: Magdalena, Funkerman, Lehar, Marcus uz mnogobrojna domaća i regionalna techno/house imena kao što su DJ Igor D, Nikola Vemić, Dejan Milićević, DJ Sale, Goran Starčević, Ivan Janjić, Laura 2000, SoulMark, Subgenetics i Aftter Affair.

Otvaranje petnaestog izdanja ŠLF-a u petak, 28. jula, obeležiće i klasična muzika. Koncert Dečje filharmonije na čelu sa dirigentom Ljubišom Jovanovićem i solistom Jovanom Kulundžijom, našim najpoznatijim violinistom koji iza sebe ima preko 4000 koncerata. Osim klasičnog repertoara, biće prepoznatljive numere iz filmskih klasika u kojima će publika svih generacija moći da uživa.

Ove godine čućete i tri pobednička benda BUNT ROK festivala, čiji je cilj afirmacija nove domaće rok scene, a posebnu podršku pružiće predstavnici šabačke muzičke scene.

Osim muzičkog programa, ove godine posetioci festivala po prvi put moći će da uživaju i u drugim segmentima programa. Svečano je otvorena prva retrospektivna multimedijalna izložba Black Box u Šapcu 25. jula, u galeriji Kulturnog centra Šabac, a dostupna je za posetioce radnim danom od 7 do 20 časova i subotom od 8 do 14 časova.
Projekat Black Box nastao je 2015. godine u saradnji Mikser Festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, kao platforma za podršku razvoja mladih  autora iz oblasti likovnih umetnosti i prezentacije njihovog stvaralaštva u najširoj javnosti. Uz aktuelnu temu, svake godine predstavlja se 100 autora odabranih na konkursu od strane stručnog žirija. Glavni kustos izložbe je profesor Fauklteta primenjenih umetnosti Marko Lađušić.

Retrospektivna izložba fotografija ŠLF-a Jugoslava Radojevića nalazi se na Otvorenoj galeriji (Trg Šabačkih žrtava) i možete je pogledati tokom trajanja festivala. Fotoreporter Jugoslav Radojević festival prati od samog početka, beležeći atmosferu, nastupe izvođača i reakcije publike. Dokumentujući razvoj festivala iz godine u godinu, stvorio je jedinstvenu foto arhivu koja nam dočarava nezaboravne trenutke. Koncept festivala se menjao tokom godina, ali je muzički program ostao srž ŠLF-a. Paralelno sa tim, menjala se i tehnologija koju je Jugoslav koristio, od analogne fotografije, ka digitalnoj. Ova izložba čuva od zaborava najlepše emocije koje su publika i izvođači poneli sa festivala.

Na Šabačkom letnjem festivalu održaće se i debate o gorućim društvenim temama, koje će okupiti značajne sagovornike, a to su:

DECENTRALIZACIJA KULTURE – Sinagoga, 28.9. od 18 časova
Učestvuju: Jean-Baptist Cuzine, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Igor Marsenić – Grad Šabac, Marko Lađušić – Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd, Ivan Velisavljević – Šabac, Darko Pavlović – Svetlost, Šabac, Dragana Đurđević – Kombinart, Šabac
moderator: Ivan Lalić, Mikser House

URBANA MOBILNOST KAO INSTRUMENT ODRŽIVOG RAZVOJA GRADA – Sinagoga, 29.7. od 19 časova
Učestvuju: Jelena Nikolić – d.i.a, Gradska uprava Grada Kruševca, Marko Gavrilović – d.i.a, udruženje Vozi ulice, Aleksandar Stanojlović – d.i.a, autor publikacije Pešačke zone u starim gradskim jezgrima, Deniz Hoti – NVO Connecting, Pančevo
moderatorka: Milena Zindović – d.i.a, M.Arch, direktorka JUP “Plan” Šabac

BEZBEDNOST LGBTI OSOBA, IZAZOVI I REŠENJA – Sinagoga, 30.7. od 19 časova
Učestvuju: Olja Petrović – psiholog, Centar za socijalni rad Bogatić, Dragoslava Brezut – NVO Da se zna!
moderator: Aleksandar Prica – NVO Duga, Šabac

Potražite svog Mladog promotera 015 na Info pultu ŠLF-a!
Mladi promoter 015 su omladinci koji su deo istoimenog projekta i mreža mladih volontera i promotera, budućih tzv. Gritera (Greeters), odnosno Šapčana koji toliko vole svoj grad da uživaju i žele da vam ispričaju priču o njegovim aktuelnostima, zanimljivostima i atraktivnostima ali i pruže sve servisne informacije o njemu. Oni su zapravo mlade, pozitivne, nasmejane, fleksibilne, predusretljive i komunikativne osobe različitih profila, ponosni na svoj grad i spremni da vam predstave gradske prostore iz drugačijeg ugla i na jedinstven način.

Oaza zdravlja
U petak, 28. jula, na Šabačkom letnjem festivalu, u periodu od 18 do 23 časa, tim Asocijacije DUGA, realizovaće besplatno, dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV u mobilnoj zdravstvenoj jedinici. Za ovo testiranje nije vam potrebna zdravstvena knjižica, svaki klijent/klijentkinja dobija svoju šifru, ne uzima se ime ili prezime. Testiranje se vrši brzim testovima iz kapilarne krvi (uzorak iz prsta). Testovi su 99% senzitivni i osetljivi, a rezultati se saopštavaju 30 minuta nakon uzimanja krvi. Svaki klijent dobija besplatne prezervative i liflete.

Organizator ovogodišnjeg Šabačkog letnjeg festivala je Mikser, jedinstveni kreativni centar koji je tokom pet godina svog postojanja ugostio više od million ljudi. Pored bogatog muzičkog programa koji će se odvijati na dve bine, imaćete priliku da uživate i u art zoni, gastro zoni, ali i mnogobrojnim pratećim aktivnostima.

Trenutna cena jednodnevne ulaznice iznosi 700 dinara za prvi i drugi dan festivala, dok za treći dan festivala iznosi 450 dinara. Komplet ulaznica iznosi 1.400 dinara. Na dan festivala cena ulaznice za prvi i drugi dan iznosiće 800, a za treći 600 dinara. Komplet ulaznica na dan festivala iznosiće 1600 dinara. U ponudi je i limitirani broj VIP ulaznica po ceni od 1.800 dinara. Tokom trajanja festivala ulaznice možete kupiti na blagajni na ulazu na festival. Radno vreme blagajne je od 18 do 1 čas posle ponoći.

Ulaznice možete nabaviti online i na blagajnama GIGS TIX-a (Corner Shop Srbija, Knjižare Vulkan), DD Ticketsa i u WinWin Shopovima, kao i u sledećim kafićima u Šapcu: Kafe Mali Metropol, Karađorđeva 67, Cafe Le Jardin, Karađorđeva 20 i City caffe park, Trg đačkog bataljona 14.

SITE_NOVO_lineup