Magnifico, Dječaci i Wolfram su prva revijalna imena 11. Demofesta!

Jedanaesto izdanje banjalučkog Demofesta biće održano od 19. do 21. jula na prostoru tvrđave Kastel u Banjaluci. Prve festivalske večeri, u petak 19. jula, posetioce će na tvrđavi Kastel zabavljati regionalne muzičke zvezde. Tako će nakon prvog polufinalnog takmičenja na tvrđavi u centru Banjaluke zasvirati Magnifico & The Serbian Army Orchestra, Dječaci Wolfram.

Robert Pešut, kojeg poznajemo pod umetničkim imenom Magnifico, slovenački je muzičar poznat po hitovima Samo malo, Hir aj kam hir aj go, Giv mi mani, a slavna Pukni zoro već neko vreme nosi teret izmišljene legende. Magnifico je na sceni prisutan skoro tri decenije, a njegova muzika spoj je žanrova kao što su funk, disco, rock, ali i truba, te špageti-vestern melodija. Kao solo umetnik, iza sebe ima 12 albuma, a takođe je autor muzike za nekoliko kinematografskih ostvarenja. Оn će u Banjaluci premijerno zasvirati upravo na Demofestu, a pratiće ga The Serbian Army Orchestra (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije Stanislav Binički) sa kojim nastupa već nekoliko godina. Ovaj prateći orkestar čini preko 30 članova, što je garant pravog spektakla koji će dogoditi prve večeri festivala.

Iste večeri na binu Demofesta će se popeti i hvaljeni hip-hop trio iz Splita, Dječaci, kojeg čine Vojko Vrućina, Ivo Sivo i Zondo. Dječaci na Demofest donose pravi arsenal hip-hop bombi, kao što su Dalmacija, Lovrinac, Zoni ti si lud, Krek kuća, Struja i mnoge druge. Iza sebe imaju i veliki broj saradnji sa regionalnim muzičarima, kao i nastupe širom prostora bivše Jugoslavije, te nekoliko muzičkih nagrada. Treba napomenuti i to da Vojko Vrućina trenutno hara top listama sa aktuelnim solo albumom Vojko i singlovima Zovi čovika, Pasta Italiana i Ne može, koji belеže milionske preglede na YouTube-u, od kojih će neke publika imati prilliku da čuje i na Demofestu.

Publika će u revijalnom programu slušati i novosadski sastav Wolfram, bend koji je osvojio treće mesto na poslednjem izdanju Demofesta. Wolfram se smatra svežim dahom alternativne muzike na Balkanu, a krasi ih zvuk koji je kombinacija žestokih rifova i elektronike, kao i ženskih i muških vokala, a na novim pesmama odlučili su da u ovaj spoj dodaju i etno motive.

DSC_5176s (Copy)