Glosar S1E23: Petar Novaković (Blankfile)

Petar Novaković, pevač i allround-er benda Blankfile. Ko nije čuo za bend, radi se o beogradskom andergraund sastavu, koji je krenuo iz pank korena, a sazreo u moderni blend hardkora i metala. Na sceni smo 12. godinu za redom i uz bend sprovodimo i aktivnosti organizacije koncerata, od malih do velikih bina, kao i promocije andergraund kulture preko Udurženja MTA, čiji sam osnivač i današnji glavni i odgovorni.

Koje je tvoje najbolje iskustvo u dosadašnjoj muzičkoj karijeri?

Druženja sa ljudima koji u muzici pronađu ono nešto što si i ti pronašao. Tad odnosi prelaze na maltene telepatski nivo i takve stvari oplemene dušu.

A, koje je najgore iskustvo iz iste?

Razočarenja i pogrešne procene. Ispale i ostavljanja na cedilu. Ono kad misliš da ste se pronašli, a u stvari niste. To je uvek rizik emotivnog otvaranja zarad prelaska na taj duhovni nivo.

Šta je tvoj osnovni motiv za bavljenjem umetnošću?

Komunikacija, angažovanost, društveni pokret. Na ličnom planu, emotivni izraz.

Autor fotografije: Andrej Nihil

Opiši, u nekoliko reči, položaj alternativnog umetnika u Srbiji danas.

Da se svede na nekoliko reči… eto to je položaj alternativnog umetnika u Srbiji danas.

Na skali od 1 do 10 oceni publiku, izdavače i medije i druge pojavne oblike koji čine muzičku scenu u kojoj deluješ, uz kratak komentar ili tri reči koje misliš da ih adekvatno opisuju.

Publika 10, izdavači 1, mediji 5. Publika je najbolja koju imamo, izdavači jedva postoje, a mediji pola-pola. Tri reči: prodavci i kupci.

Koji je najbolji domaći festival iz tvog iskustva i zašto?

Festival srpskog podzemlja ima dobar niz, nadam se da će napredovati dalje. Bave se isključivo andergraundom, ali taman dovoljno komercijalno da to “prodaju” širokoj masi.

Da na tvom koncertu publiku čini čitava civilizacija, i da imaš pravo da kažeš jednu rečenicu, kako bi ona glasila?

Otvorite srce za ono što imate, a ne za ono što niste nikada i možda nikad nećete imati.

Sa kojom ličnošću/grupom sa domaće scene bi voleo/la da ostvariš saradnju?

Nemam nekog određenog, ali ako bih targetirao profil, ne bih jurio neke “prekaljene” face, već bih voleo da to bude neko mojih godina ili mlađi sa idejom i energijom da promeni svet. 

Koja pesma iz tvoje dosadašnje muzičke karijere ti je najdraža?

Huh, nemam omiljene ili su sve omiljene… da pojasnim – sve su priča za sebe i emotivni impuls koji svako od nas drugačije doživljava u datom trenutku. Bukvalno od vremena i društvenih okolnosti kroz koje sam prolazio, menjale su se i pesme koje doživljavam kao najbliže srcu. Npr. ne bih mogao da danas kažem da mi je Close To Our Hearts omiljena, jer trenutno ne osećam da mogu da je otpevam iz srca. Ali, zato će mi sve nove pesme biti omiljene u aktuelnom trenutku, jer u tačku pogađaju kako se osećam i šta mislim o svetu oko mene. U nekoj budućnosti, ko to zna…Jedina konstanta je promena. 

 

Postavi pitanje narednom gostu.

Da li si umetnik za sebe ili za druge?

Omiljena filmska ostvarenja:

Omiljena književna dela:

Omiljena muzička izdanja?

  1. Omiljene nemuzičke aktivnosti?

– Biti najbolji drug, brat, sin, muž…i otac.

  1. Koji je najbolji koncert domaćeg benda/izvođača na kom si bio u prilici da prisustvuješ?

Violent Chapter uvek napravi dobru stvar na njihovom Decaying With The Boys godišnjem koncertu, Brat i Mind Prison odvalili kad je gostovao Deez Nuts u Beogradu, a sećam se i YOX i Nemesis na Thy Art Is Murder – pakao!…ima mnogo kvalitetnih domaćih nastupa.

Violent Chapter @ Decaying With the Boys, Dom omladine Beograda, 2017.

1.a Stranog izvođača?

Zajednički koncert Architects/While She Sleeps.

  1. Ko su tvoji najdraži strani i domaći izvođači?

Strani: Lionheart, Architects, While She Sleeps, A Day To Remember, The Ghost Inside, Deez Nuts

Domaći: Koga god napomenem, naljutiće se onaj koga nisam, tako da…nek bude da nemam najdraže domaće.

  1. Na čijim koncertima priželjkuješ da prisutvuješ, a još uvek nisi?

Blink 182, Bring Me The Horizon.

  1. Koncert kog preminulog muzičara bi voleo da posetiš, da možeš?

Slušao bih Čestera i Linkin Park.

 

Prethodni tekstChemical Tomb, Heartstroke, Bednici @ Dve reke, 24.9.2020
Naredni tekstKobold objavio gitarski playthrough za pesmu Death Parade!
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.