Tremonti – A Dying Machine (2018)

Kada čujem da neko snima konceptualni album, meni odmah bude malo mrsko. Razlog tome je što uvek u svrhu tog koncepta moraju da postoje određeni kompromisi zbog kojih muzika nastrada. Još kada neko paralelno sa albumom objavljuje i sci fi novelu na istu temu onda mi bude i muka. Mnogi su mislili da su dovoljno kreativni za taj poduhvat, ali u realnosti nisu bili ni približno. Novelu nisam pročitao, ali pošto sam preslušao A Dying Machine jedino što mogu da kažem je: Tremonti je neuništiv!

Mark Tremonti je neko ko nije opterećen slavom i novcem jer sve to ima sa bendom Alter Bridge, a pre njih imao je sa bendom Creed. Ovaj njegov solo projekat stvarno zaslužuje mnogo više pažnje nego što dobija. Bez ikakve sumnje pesme koje on snima pod ovim imenom bi bile hitovi da ih objave Avenged Sevenfold ili Bullet For My Valentine. Čini mi se da je Tremonti sa svakim novim albumom sve bolji i bolji. Kako mu uspeva da svaki put nadmaši sebe nije mi poznato. Mislio sam da nešto bolje od Dust neće da snimi i nije, snimio je nešto drugačije i premašio moja očekivanja. Na A Dying Machine ima stadardnih metal izdanaka – kao što je naslovna numera – po kojima je Tremonti i poznat. Ovoga puta dozvolio je sebi i lakše note – preslušati Take You With Me – što bi pre mogli da očekujemo u Alter Bridge repertoaru. Nonšalantno se šeta od hard rock-a sa The First The Last, pa sve do trash-a sa The Day When Legions Burned. Snaga ovog albuma pronalazi se u pesmi Trust koja bi bila apsolutni hit da postoji malo pravde na ovom svetu. Traipse je najmoćnija pesma koju je Tremonti ikada napisao, a ovo je treći bend u kojem radi i ima iza sebe i previše albuma i hitova.

Ako ovako nastavim nabrojaću sve numere sa A Dying Machine. Najbolje je da za kraj citiram jednu koleginicu koja kada je podelila na svom profilu prvi singl sa ove ploče, naslovnu numeru, napisala je: Gospodin Tremonti! I jeste gospodin, za devedeset posto onih koje svi veličaju, a stoji rame uz rame sa najvećima na metal sceni danas, a da mu to u opšte nije ni bila namera.

Tremonti - A Dying Machine