Proleter – Život nije fer (2018)

Jednog dana Antonio je došao na ideju da napravi pop punk bend. Svi su mislili da se šali jer to nije ozbiljan muzički pravac. On nije odustao od svoje ideje i kada je upoznao Rolanda i Tina osnovali su pravi pop punk bend. Šest godina kasnije objavili su svoj prvi album. Kao pravi proleteri tog pravca na ovim prostorima nazivaju svoj bend Proleter i poručuju da Život nije fer, a kako bi i bio ako si tinejdžer.

Ova tri momka imaju moje poštovanje jer su odlučili da se bave žanrom rock muzike koji je konstantno omalovažavan od strane kolega, ali i kritike. Nekako se čini da njima to i nije neki problem, pa su zato napisali pesmu Pop punk bend kojom kao da su poslali poruku svim hejterima još pre nego što su počeli da hejtuju. Dragi hejteru, što si mislio pod tim da mi nismo pravi punkeri? – kažu Proleter i nastavljaju – Možda sviramo samo zbog para, al’ zato nas sluša tvoja stara. Sama ideja da pevaju na maternjem jeziku dala im je mogućnost da se u potpunosti izraze. Tekstovi pesama su domišljato vickasti i zaista unikatni. Treba imati smisla za humor ako hoćete da svirate u pop punk bendu, a Proleter ga baš imaju i na svoj i na račun drugih. Savršeno opisuju svoju generaciju koja nema nekih ambicija sa pesmama kao što su Lijenčina i Kad si tinejdžer. Očekivano, ljubav je bila najveća inspiracija ovog albuma. Predrasude, Vrati se, Kad se ona nasmije ili Sve moje pogreške su numere sa kojima je lako pretpostaviti kome su posvećene. Alkohol kao hobi svih mladih je tema pesama Nije pivo krivo i Opet si pio. Nije sve šala, tako da su Dosta mi je posvetili političarima koji ih smaraju, a Lažovi je za one koji se trude da im život učine težim nego što jeste.

Život nije fer je izdanje namenjeno tinejdžerima i sumnjam da će neka starija generacija umeti da uživa u njemu. Album je veoma dobar, ali ima previše pesama tako da najbolje ne mogu da dođu do izražaja jer gubi na dinamici. Ono što je trenutno aktuelno na pop punk sceni sa bendovima kao što su Neck Deep ili State Champs je daleko od ovoga što sviraju Proleter. Oni su svoj zvuk zasnovali na retro šablonima koji dobro prolaze, tako da se u njihovom zvuku čuju i blink 182, New Found Glory, The Offspring ili čak Bowling For Soup, a na momente i Zebrahead. Život nije fer možda nije preterano originalan, ali nije ni dosadan niti predvidljiv, već zaista simpatičan album.