Pogonbgd — Pogonophobia (2017)

Iako je prošlo skoro godinu dana od objavljivanja trećeg studijskog izdanja benda Pogonbgd pod nazivom Pogonophobia, smatram da ovo izdanje zaslužuje da nađe mesto među recenzijama na sajtu. Moji utisci su kompletirani, album je višestruko promovisan i došao je red na recenziju.

PogonRecenzija

Odmah bih pohvalio to što je u samom startu objavljeno fizičko izdanje albuma, te je oko dva meseca kupovina istog bila jedini put ka širenju ovog izdanja. Bend je održao dosta nastupa u svrhu promocije albuma, a takođe su objavili spot za pesmu Vagoni i tri live snimka sa promocije albuma, održane početkom juna prethodne godine.

Pogon je bend koji je definitivno obeležio moj najturbulentniji tinejdžerski period. U prethodnih nekoliko godina posetio sam svaki beogradski nastup i svaki put su ostavili sve dublji utisak pod kojim sam ostajao i po nekoliko nedelja. Aktuelni album se bez sumnje razlikuje od prethodnih izdanja, pre svega po muziciranju, a sniman je, kao i prethodni, na domaćem terenu, u studiju Mašina 23. Više je kontrasta među numerama, a takođe su primetni uplivi drugih žanrova, pre svega bluza, čemu je mnogo doprinelo gostovanje bluz legende, Dragoljuba Crnčevića Crnketa. Crnke gostuje u pesmi U redu, a na promociji u Elektropioniru je izjavio da je Pogon najbolji domaći pank bend u prethodnih 20 godina, što je nesumnjivo velika pohvala za sastav koji postoji od 2004. godine.

Album sadrži 10 numera jasnih naslova, ali i veoma složenih i zrelih tekstova. Pesma koja je moj favorit i koja mi se najviše vrtela u glavi od prvog preslušavanja albuma jeste Ja biću tu. Svako ko funkcioniše po sličnom principu kao tekstopisac, uživaće u skoro 3 minuta motivacionih stihova, koji se nadasve baziraju na zdravom ljudskom funkcionisanju. Kao i na prethodnim izdanjima, primat u lirici zauzimaju društvene i ljubavne teme obrađene na samo Pogonu svojstven način. Lično mi je izdanje Moji heroji definitvno bolje leglo nego Pogonophobia, ali tu isključivo određene nijanse presuđuju. Kada sam pre nekoliko godina slušao izdanje Moji heroji, bio sam oduševljen merom u kojoj se slažu moji muzički afiniteti sa izdanjem koje je preda mnom, pa je sigurno ta činjenica dosta uticala na moj utisak o aktuelnom albumu. Nijedna pesma se ne nalazi na ovom izdanju tek da popuni prostor, svaka je tu u svojstvu stvaranja celine, u čemu je bend definitivno uspeo. Ovaj album slušaocu može koristiti kao nedeljna, a određene numere i kao dnevna terapija. Preslušavanje iznova i iznova je jedini način da se stekne kompletna slika o složenosti ovog dela. Strofa koju bih u svakom momentu rado istakao glasi:

Ne znaju oni da zabole mene, što lajaće večno na istom mestu, smradovi, hulje, moroni, kreteni, dave se u svom jebenom besu.

PogonRecenzija2

Primetno je da su članovi benda uložili veliki trud u podizanje nivoa sveukupnog vizuelnog identiteta. Omot albuma, kao i samo fizičko izdanje veoma lepo izgledaju, a takođe su mnogo aktivnije radili na reklamama i promotivnim video klipovima. Trenutno je poznato da će Pogon nastupiti samostalno u beogradskom Elektropioniru 3. marta, kao i na predstojećem EXIT festivalu na Explosive bini. Ne sumnjam da će publika i čitava pank scena dobiti mnogo od ovog benda u narednom periodu.

Prethodni tekstNikola Vranjković ekranizovao Zadrži svoj dah!
Naredni tekstPromenjena lokacija koncerta benda Neprijatelj prelazi zeku!
Pozdrav. Ja sam Jovan, оsnivač, glavni i odgovorni urednik i fotograf portala PRIS, a od nedavno i web dizajner sajta, uz Nikolu Đorđevića. Uz to, do nedavno ponosni učenik Grafičke škole, a od sredine septembra student beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, odsek Kamera. Nakon tri godine postojanja portala, smatram da sam konačno definisao u kom pravcu treba da idemo i odaljio sve one koji su zagađivali ovaj naš virtuelni prostor. Smatram da portal poseduje dobru mladu ekipu koja će u budućnosti iskazati sav svoj potencijal, a cilj je jedinstven - ostaviti u narednim godinama konkretan trag na ovom slabašnom medijskom nebu. Pozivam vas da nas podržite, a i da se pridružite ekipi portala ako smatrate da možete da doprinesete širenju naše priče.