Petar Punk – Javi kojim vlakom odlaziš (2018)

Petar Punk iz Bjelovara već više od deset godina svoje albume objavljuju bez izdavača u sopstvenoj produkciji. Takođe, oni te albume ne prodaju, već ih poklanjaju svima koji hoće da ih preslušaju. Takav poduhvat je retkost i za svaku je pohvalu. Četvrto izdanje Javi kojim vlakom odlaziš je podjednako ironično kao i prethodna tri.

DSC_7787

Uzmimo u obzir da se radi o demo albumu bez ozbiljne produkcije, ali i pored toga očekivao sam da će ovo bolje da zvuči. Pesme su odlične ako se slušaju uživo uz pivo sa društvom, ali ne i ovako studijski. Bez nekog kreativnog pomaka u odnosu na prethodne, novi album ima svoje uspone, ali i padove. Najjednostavnije pesme ove ploče su i najbolje. 043 i Plan su hitovi na prvo slušanje. Jednostavan recept sa dobrim refrenom koji se mnogo puta ponavlja je i ovog puta bio delotvoran. Dobro rokanje je sa ljubavnom Inat, old school punk se čuje u Žešći akord za vas, a ništa manje od toga ne nude i sa Lažem. Malo ozbiljnosti se našlo u numeri Ponekad. Akustična balada Tvoja pesma će možda proći dobro kod emotivaca, ali se baš ne uklapa u ambijent ovog albuma. Rif u Šamarima mi deluje previše poznato i pozajmljeno, ali ostaviću vama da prepoznate odakle je. Kaže mi frend… je najbolji tekst na ovoj ploči, ali pesma baš zvuči kao da je napisao onaj mnogo poznatiji hrvatski bend. Obrada pesme Ha ha ha od Leta 3, u kojoj im se pridružio i njihov pevač Prlja, nije doprinela boljem utisku o ovom albumu.

Oni koji ih ne vole reći će da su loša kopija Hladnog piva. Javi kojim vlakom odlaziš zaista ima pesama koje svakako podsećaju na ono što radi Hladno pivo, ali čuje se i uticaj Kud Idijota. Pređimo preko toga što na momente zvuče kao Offspring, blink-182, Bad Religion ili Nofx, to je pank koji se svirao pre dvadeset godina. Pank danas ne zvuči više tako. Da ne nabrajam bendove sa regionalne scene, ali Petar Punk sa ovakvim materijalom su ispod tog nivoa.

petar punk