Nemesis – The War Is On (2020)

Album koji se na regionalnoj metal sceni iščekuje već neko vreme konačno je ugledao svetlost dana i ljubitelji ekstremnijih podžanrova metala imaju čemu da se raduju. Beogradski sastav Nemesis objavio je svoj debi album pod nazivom The War Is On. Album je snimljen i produciran u Citadela Sound Production studiju Luke Matkovića i izdat za izdavačku kuću Grom Records.

Kako nisam neki poznavalac, a ni fan melodeath-a, s izuzetkom ovog i nekolicine drugih bendova, ova recenzija će biti lišena bilo kakvog poređenja sa bendovima iz pomenutog žanra i, samim tim, bendom Arch Enemy, koji je nesumnjivo uticao na stvaralaštvo ove petorke.

Ovo izdanje čini deset numera, od kojih je pet već bilo poznato. Iz nekog razloga jedan od ranijih i meni dražih singlova benda – Vengeance nije prisutan na ovom albumu, ali, bilo kako bilo, ova lepo zaokružena celina i bez te numere ima čime da se pohvali.

Album eksplozivno otvara pesma Wake Up, koja nas uvodi u tematiku albuma, koju u navećoj meri odlikuju socijalni i politički motivi. Ono što mi se, pored oštrine, najviše sviđa kod vokala Sanje Drče jeste to što je moguće razumeti skoro svaku reč bez gledanja u tekst pesme, što nije toliko čest slučaj sa growl tehnikom i što će za mene uvek biti veliki plus. Premda se ne može reći da na ovom albumu ima pesama koje u nekom aspektu zaostaju za drugim pesmama, kada je u pitanju sledeća Uprising, ne bih mogla da izdvojim nešto karakteristično samo za ovu numeru. To nije slučaj i sa narednom Opression, čiji mi se refren, koji vokal benda tako agresivno iznosi, izuzetno dopao već na prvo slušanje. Agresije ne manjka ni u ritam sekciji, ali sam mišljenja da je i na ovom izdanju bas tradicionalno zapostavljen i potcenjen instrument, u smislu da je trebalo da bude glasniji jer je na nekim delovima potrebno ozbiljno načuljiti uši da bi se čuo kako valja. Sledeća Divine Retribution melodičnija je od prethodnih, čemu dodatno doprinose visoki vokali u pozadini i zarazni gitarski rifovi. Za njom sledi Living Dead People, moj favorit sa albuma. Definitivno najmelodičnija pesma na albumu sa najzaraznijim rifovima i refrenom, koju bih mogla da slušam iznova i iznova. Od pesama koje do sada nisam imala priliku da čujem među svoje favorite bih uvrstila sledeću Savages. Fin build-up pred ubitačan refren je ono čime ova numera privlači pažnju slušaoca na sebe. Odmah zatim slede i Dead End, Pandemonium i Born Worthless, sve tri podjednako energične i oštre. Album zatvara naslovna numera The War Is On, koja možda nije nešto što bih ja lično izabrala za naslovnu numeru, ali svakako nije ni nešto što kaska za ostatkom ovog izdanja.

Iako lirički nije toliko inovativan, instrumentalne deonice i vokal su vredni svake hvale. Uložena energija i trud jasno se vide u svakom segmentu rada ovog benda. Ostaje mi samo da se nadam da ću u što skorijoj budućnosti dočekati beogradsku promociju koju su mi više sile tako okrutno uskratile.

Prethodni tekstGoblini – Jednina (2019)
Naredni tekstAlitor objavio novi singl!
Zdravo svima! Ja sam Nina, imam 17 godina i idem u Prvu beogradsku gimnaziju, ali to verovatno nije ono što vas zanima. Ono što zapravo može da vas interesuje je zašto radim ovo što radim i odgovor je jednostavan - volim to što sam deo jednog sjajnog kolektiva koji teži istim ciljevima, a to je promovisanje nepravedno zapostavljenih izvođača i bendova i informisanje javnosti o novostima sa srpske alternativne scene. Što se tiče mog odnosa s muzikom, ako zanemarimo činjenicu da sam virtuoz na ksilofonu i blok flauti i da znam perfektno da odsviram čak šest pesama, s izvođenjem i stvaranjem iste baš i nemam nekih dodirnih tačaka, ali zato redovno posećujem koncerte i festivale po Beogradu od onih na kojima se okupi i do pedeset hiljada ljudi do svirki na kojima zajedno sa izvođačima bude nas dvadesetoro. Svoj muzički ukus ne volim da ograničavam na isključivo metal, pank ili rok jer među svim navedenim žanrovima i njihovim podžanrovima ima mnogo bendova koje smatram vrednim slušanja. Da ne dužim mnogo, iako se ne bavim muzikom direktno, vidim je kao sastavni deo svoje ličnosti i iz tog razloga mi je toliko bitna. Nadam se da svojim radom na portalu mogu da podstaknem još nekoga da pruži šansu manje poznatim bendovima koji imaju šta da ponude.