Nadimač – Raspad sistema (2020)

Niko nikada nije mislio da će se svet naći u ovakvom sranju kao sad. Niko nije očekivao da, možda više nikad,pr neće biti koncerata. Ako ništa drugo, bar su počela da izlaze zanimljiva izdanja, pogotovo na regionalnoj sceni. Nadimač nas je prijatno iznenadio novim izdanjem koje je došlo kao grom iz vedra neba. Ovaj put je u pitanju EP, koji je izašao 3 godine posle poslednjeg studijskog albuma. Kao i do sad, i ovo izdanje Nadimača prati događaje kroz koje ova država i društvo prolaze.

Kao intro je iskorišćen insert iz filma Tri karte za Holivud, i to baš scena kad policija bije i hapsi narod dok lokalni drot u euforiji na sav glas urla o tome kako će stvoriti novi narod koji će da poštuje vlast. Naravno, ne treba objašnjavati zbog kojeg to nedavnog događaja se bend odlučio na ovu referencu, i prigodno ovaj intro nazvao Štrojenje javnog mnjenja. Odmah posle toga kreće batinanje pod nazivom Virus masovne halucinacije. Krenuo je da drobi jako dobro poznat Nadimač zvuk, ali u startu je bilo jasno da sa muzičke strane postoji iznenađenje. Bend je ovaj put očigledno poželeo da se vrati korenima i da proživi novu mladost time što je napravio rifove koji podsećaju na same početke benda. Poenta je i dalje ostala ista, samo što su rifovi pankerskiji i jednostavniji kao na prva dva albuma. Naravno, to nije žal za nekadašnjim vremenima i nije pokušaj da se izmuze još koja kap mleka iz davno crknute krave, nego očigledna inspiracija kao nekada. Podseća na prvi album, ali opet nije nešto na silu prepisano nego nastavak onoga gde je bend bio muzički na svoja prva dva albuma pre nego što je na trećem uneo određene promene. Muzički je ovo savršena podloga za priču o sekti koja hrani narod sendvičima i podvrgava ih hipnozi i halucinacijama o dobrom životu, dok je isti taj narod turista u sopstvenom gradu i muči se usled uništavanja prirode i pokušavajući da utoli svoje potrošačko ludilo.

Sledeća pesma, Planine imaju oči, iz sve snage urla u facu slušaocu kako investitori treba da odjebu od naših reka. Muzički je u pitanju sporija pesma koja ostavlja prostora vokalu da iznese pretnje bahatoj privatničkoj bagri koja stavlja reke u cevi i uništava ekosistem dok kratak i odsečan rif raznosi. U pitanju je tematika koja je goruća u ovoj državi poslednjih godina, ali se njom nije pozabavio niko od svih tih vrlih svesnih humanista sa scene. Treća pesma po redu, Čovek mašina i smrtni bogovi je još jedna pesma koja je muzički krenula stopama prva dva albuma. Brza je i eftektna sa jednostavnim rifovima i govori nam o mentalnoj programčini koja ljudima proizvodi strah koji ih tera da se bezpogovorno povinuju apsolutno svakom zahtevu vrhovnih autoriteta, pa i onim najbesmislenijim zahtevima i ako to ne urade, vrhovna institucija u vidu budnog oka kamere će ih uvaliti u sranje. Poslednja pesma na izdanju je Smrt na četiri noge. Muzički na momente slična pesmi Planine imaju oči po strukturi, ali nije toliko zanimljiva. Kako god, iako je nešto slabija, ne kvari prosek izdanja.

Produkcija je standardno dobra i svojstvena ovom bendu, a i logično je da će biti, jer iza nje stoji Luka Matković, čovek koji je svakom bendu koji je snimao kod njega podario savremeni svetski kvalitet i u isto vreme je ispoštovao identitet bendova. Takođe je primetan i kvalitet sviranja benda. Utegnutiji su nego ikada. Pažnju takođe privlači i vizuelni deo izdanja. Zanimljivi i unikatni omoti Nadimača su, bez preterivanja, institucija za sebe i svojevrsna tradicija koje se bend drži na apsolutno svakom svom izdanju. Tu je dobro poznati klovn koji je postao Nadimaču ono što je Edi Mejdenima.

Nadimač nam se vratio pun energije. Ništa manje od toga se i nije očekivalo, jedino je šteta što nije u pitanju album, ali to svakako ne umanjuje kvalitet i značaj ovog izdanja. U ovom momentu oni su bend koji okuplja nekoliko generacija fanova, a ovo izdanje ima veliki potencijal da se svidi i starim i novim fanovima. Ima materijala i za one koji vole prve albume i stil koji je bend tada furao, kao i za one koje je bend privukao kasnijim albumima kad su promenili neke stvari.