Jersey – Pustite da živim (2018)

Ne dešava se baš često da neki bend objavi svoj prvi album posle 30 godina. Pred nama se upravo nalazi jedno takvo izdanje koje se tek sad pojavilo, iako je snimljeno još davne 1988. godine. Mnogi zli jezici će verovatno reći da nema smisla izdavati ga sad kad već nije izašlo u vreme kada je trebalo, ali to može vrlo lako da se ospori. Ovog riječkog benda će se sigurno setiti pripadnici starijih generacija, pogotovo oni koji su bili na Zaječarskoj gitarijadi 1989. godine kada je ovaj bend pobedio. Pevač ovog benda je bio Žanil Tataj Žak, kojeg znamo kao jednog od pevača Divljih јagoda u čije smo se kvalitete mogli uveriti na njihovim albumima Sto vjekova i Magic love, kao i brojnim koncertima koje je otpevao sa njima. Pustite da živim je klasičan hevi metal album iz osamdesetih sa komercijalnijim uplivima, ali i sa mnogo energije i vokalnog virtuoziteta.

Album otvara vrlo moćna Okreni se. Iako vesela i poletna pesma, ne manjka joj adrenalina i snage koje upravo Žakov vokal donosi. Njegova savršena dikcija u kombinaciji sa moćnim glasnim žicama jednostavno razaraju sve pred sobom i razoružavaju slušaoca od samog starta. Sledeća na redu je Tražim te, nešto blaža i manje efektna, ali kvalitetom ništa slabija, a za njom Tijelo tvoje, koja je stilski vrlo slična.

Glavni autorski adut ovog albuma je upravo njegova sredina, gde se vide sav raskoš, snaga i kvalitet koje je bend imao da ponudi. Pesma koja nosi ime ovog albuma je definitivno najbolja na albumu, po svim pitanjima. U pitanju je nešto duža epska polubalada za koju ću se usuditi da kažem da je jedna od najboljih pesama ikada napisanih na Balkanu kad je u pitanju rok muzika. Moćan, setan i dobrim delom mračan tekst savršeno uklopljen u vrlo virtuoznu i efektnu vokalnu liniju koju je Žak otpevao, što bi se reklo, iz muda, na samo sebi svojstven način. Za njom slede I sada u paklu očekuješ raj i Gospodari rata, dve najbrže i najmoćnije pesme na albumu. U pitanju su prave čistokrvne hevi metal pesme koje ni malo kvalitetom ne zaostaju za radovima Queensryche-a, Helloween-a i sličnih bendova iz tog vremena, jedino što su na jeziku naših naroda i narodnosti.

Još jedan jak momenat albuma je balada Duga zima, gde je Žak pokazao svoj pun potencijal u drugom i u poslednjem refrenu pesme, i time pokazao zašto ga mnogi smatraju najboljim hevi metal vokalom na Balkanu. Ovakvih visina se ne bi postidela ni svetska imena poput Bruce-a Dickinson-a, Michael-a Kiske-a i Geoff-a Tate-a.

Jedine zamerke koje bi se mogle naći ovom albumu su nedovoljno dobro odsvirane solo gitare i pomalo monotona i ravna ritam sekcija, ali sve to i nije toliko bitno kada su tu ovakve pesme i ovakve vokalne izvedbe koje se ne mogu čuti svaki dan, pogotovo ne na ovim prostorima gde čak ni najbolji muzičari više nemaju priliku da pokažu svoj pun potencijal i da rade ono što vole iz ekonomskih i raznih drugih razloga. Nažalost, bend se raspao nedugo nakon snimanja albuma zbog raznih propratnih problema, a Žak je postao novi pevač Divljih jagoda.

Da se album pojavio u ono vreme kada je i trebalo, sigurno bi postigao veliki uspeh i bio vrlo slušan, jer za to svakako ima razloga. Kako se to nije desilo, njegovo izdavanje danas je svakako dobro došlo da se to ispravi i da ljudi najzad čuju ponovo nešto dobro u gomili smeća i pozerluka koji danas stvaraju hipsteri od kojih ne može da se diše.
Omot