Frank Turner – Be More Kind (2018)

Moderni trubadur Frank Turner uvek je bio glasan protiv raznih nepravdi na ovome svetu, ali ovoga puta obraća se običnom čoveku. Njegov sedmi studijski album Be More Kind je ispevan kroz priče koje se tiču svakog od nas. Bez ikakve buke, na odrastao način, on je upozorio na ono što ne valja, ali je i dao nadu da će biti bolje samo ako budemo ljubazniji prema drugima.

Tokom karijere nalepili su mu mnoge etikete, folk punk, alternativni rock ili pop rock, ipak samo jedno je sigurno, a to da je njegovu muziku uvek zadovoljstvo slušati. Možda se oseća starijim nego što jeste, ali ovo je njegov najmirniji album do sada. Frank Turner nije nikada bio neko ko je olako shvatao svoju poziciju na svetskoj rock sceni i to se i dalje ne menja. Ostaje lojalan cilju da napravi svet oko sebe boljim nego što jeste i sa novim albumom nastavlja tu utopiju. Sada su poruke koje šalje važnije od muzike koju svira. Ovaj album otvara numerom u kojoj se obraća onima koji se osećaju izgubljeno, jer kao što kaže u Don’t Worry niko još uvek nije ni skapirao svoje mesto na ovome svetu, ne brini se ako nisi ni ti. Veći deo ovog albuma čine balade, a predvodi ih naslovna Be More Kind koja na krajnje prijatan, skoro roditeljski način šalje predivnu poruku koja je u njenom naslovu. Neočekivani pop senzibilitet dobijamo u ritmički veselim numerama Little Changes i Make America Great Again koja ipak ima svoju ulogu provokacije prema trenutnom američkom predsedniku i njegovim pristalicama. Očekivano ima i pesama u njegovom prepoznatljivom stilu sa gitarskim distorzijama kao što su 21st Century Survival Blues i 1933. Sa uticajima iz osamdesetih, Blackout vas prvo obuzme svojom pričom o strahovima, a onda ne možete a da ne zavolite njen jedinstveni refren. Jedna od najlepših pesama koju je Turner ikada snimio je There She Is, čija se akustična verzija našla na prošlogodišnjoj kompilaciji Songbook, dok je na Be More Kind snimljena sa kompletnim bendom i nije ništa manje emocionalna.

Malo je teško privići se na Frank Turnera bez punk estetike koja je bila neizostavan deo njegovog stila. Pretežno pop, Be More Kind na momente gubi na doslednosti zbog jednostavnosti materijala. Najambiciozniji projekat njegove solo karijere kada su u pitanju aranžmani, koji su od nekoliko pesama napravili prava mala remek dela. Kao i uvek, tekstovi koje je Turner napisao su istinska poezija i o njima bi mogla još jedna recenzija da se napiše. Potvrda zrelosti i ozbiljnost je ono po čemu se ovaj album razlikuje od svih koje je do sada objavio.

frank turner