Don Broco – Technology (2018)

Da li je rano pričati o albumu godine? Don Broco su ozbiljni kandidati sa Technology, bez obzira na to što je tek februar. Ipak, predstaviti nekome ko nikada nije čuo za ovaj bend ovo izdanje nije baš lako. Kada bi disko osamdesetih, alternativni rock devedesetih i post hardcore ovog milenijuma imali dete, ono bi se zvalo Don Broco. Technology je album sa previše samopouzdanja i na momente deluje neozbiljno ali nikako naivno. U svakoj od pesama prepliću se moderni electro, retro synth, alternativni rock, atraktivni pop, malo progresive, ali sve to upakovano u tri minuta ima savršenog smisla.

Nije lako spojiti nespojivo, pogotovo u muzici, a Don Broco su baš u tome uspeli. Jedinstveni u onome što sviraju, imali su slobodu da se u svojim pesmama izraze na način na koji im najviše odgovara. Na iznenađenje svih, još jula 2016. pojavio se prvi singl ovog albuma. Skoro dve godine kasnije, agresivna Everybody i dalje iznenađujuće deluje, bez obzira na to koliko puta da je čujete. Pretty je zajebana, zavodljiva, paklene atmosfere, gitarski rif u njoj je nešto od čega se naježiš. A onda okrenu na funky reggae sa Come Out To LA i prosečni slušalac je zbunjen promenom. Technology i Stay su nešto što smo i očekivali od Don Broco u njihovom starom stilu. Ozbiljniji su u numerama koje imaju teže tonove, The Blues ili T Shirt Song i Porkies. Da njihova kreativnost ne poznaje granice, pokazali su sa Got To Be You, kao i Blood In The Water i u Stay Ignorant. To su momenti na albumu na koje treba obratiti pažnju. Da mogu da budu i normalni pokazali su jezivom baladom Something To Drink u kojoj Rob Damiani dominira svojim vokalom.

SharpTone Records i Don Broco su na vreme shvatili šta imaju u svojim rukama. Promocija ovog albuma je obogaćena izuzetno originalnim spotovima. Bez potrebe da sebe shvataju kao rock zvezde, Don Broco su u spotovima pokazali i veliki dar ka komediji i hororu – spotove pogledaj ovde.

Ovo je savršeni spoj stilova koji na papiru deluje nezamislivo, ali pod Don Broco brendom je sasvim logičan. Technology je svakako najvažniji album koji su ovi momci objavili, ali je i veoma važan za alternativnu scenu, koja lako upada u kolotečinu. Don Broco su pokazali da se ne treba plašiti promene, da je važno rizikovati, a dobro je ako pritom i znaš šta radiš. Posle Enter Shikari ovo je sledeći engleski bend koji će pod svojim uslovima postati veliki!

Don Broco Technology