Crveni karton – Zanat preživljavanja (2019)

Zanat preživljavanja kruševačkih pankera Crveni karton se pojavljuje u pravo vreme kada je Srbija ustala, kao soundtrack protesta protiv režima koji se dešavaju u svim gradovima, kao neophodan šamar za buđenje svih koji još uvek ne kapiraju koliko je loše. Ove pesme su testament sranja u kojem živimo, ali i odlučnosti da mu se ne predamo, i nastavimo borbu za boljim vremenima i pravim vrednostima. Jedno sam siguran – ko ne razume pank neće moći da skapira ovaj album.

Dobar pank album nikada nije u potpunosti pank, uvek ima malo ovoga, onoga… Najvažniji faktor dobrog pank albuma je energija koja se oseti dok se sluša. Na albumu Zanat preživljavanja imate 35 minuta žestoko pozitivne energije, od boli me kurac za sve, do ’ajde da im jebemo kevu, neka su od raspoloženja koja se rotiraju dok slušam ove pesme. Politička Demonkratija će vas svojom žestinom naterati da stisnete pesnice i izađete na ulicu, dok Da li je to normalno koja ima istu težinu kao i prethodna, šalje poruku koja je na usnama svih nas koji živimo u ovoj jebanoj Srbiji u kojoj svakog dana kada se probudimo i pogledamo vesti ne možemo a da se ne zapitamo baš to, da li je to normalno, šta se s nama desilo? Naslovna Zanat preživljavanja muzički ima epitete pop rock pesama, senzibilitet hita je iskorišćen da predstavi crnilo života u ovoj zemlji i borbu za opstankom. Ovaj album, njihov treći, ipak u nekim pesmama ne uzima sebe i previše za ozbiljno što je jedna od najvažnijih stavki dobrog pank albuma. Neizmerno melodična Nikad nisam sam otvara izdanje, pokreće vas svojim ritmom i uvodi u svet Crvenog kartona. Živahna Internetionalizacija na jedinstven način predstavlja sudar polova, ali i generacija, ili sam ja mator, ili si ti mlada je pitanje koje morate da postavite sebi pre ili kasnije. Brze, i beskrajno simpatične Igre na sreću i Džoni Dep, inače apsolutni favorit ove ploče, podižu atmosferu maksimalno i stavljaju vam osmeh na lice. Dve pesme ipak predstavljaju ovaj bend na najbolji način, prva Malo parče raja je posvećena ljudima kojima su od profita i titula važnije stvari poput muzike, filmova, knjiga. Pijana pesma na Dropkick Murphys način pripoveda o onome što je možda i najvažnije, dobar provod sa prijateljima uz zezanje i malo alkohola.

Crveni karton konačno uspevaju da na albumu prenesu atmosferu koju prave na svojim koncertima. Ovaj album je definitivna potvrda njihove muzičke zrelosti. Zanat preživljavanja se sluša od početka do kraja, bez preskakanja ijedne pesme. Na momente se u njihovoj muzici oseća zvuk Atheist Rap-a, Kud Idijota, Hladnog piva, što je namerna ili slučajna posveta idolima zbog kojih su i počeli da se bave muzikom. Od mnogobrojnih poruka koje se kriju u njihovim tekstovima, jedna se posebno izdvaja: mi nismo bolesni, već od života ovisni i strašno ponosni!

crveni karton