Chvrches – Love Is Dead (2018)

Sa prvim albumom The Bones Of What You Believe postavili su temelje u svojoj synth pop revoluciji. Sledeći Every Open Eye im je omogućio da ih čuje ceo svet. Bilo je neophodno da treće izdanje bude drugačije. Po prvi put produkciju prepuštaju da radi neko drugi, sa Greg Kurstin-om snimili su Love Is Dead. Bez obzira na naziv, album obiluje temama i muzikom koja je kao stvorena da se uz nju praktikuje ljubav.

Love Is Dead nije baš ono na šta smo navikli od Lauren Mayberry, Martin Doherty-ja i Iain Cook-a. Ovaj trio je ponudio nešto novo u pop muzici. Do sada je bilo lakše uživati u onome što stvaraju jer nisu bili predvidljivi. Love is Dead je to izbrisao. Ne preterano uzbudljiv, ali veoma pitom album. Podređen emocijama koje su previše jake da bi se savladale samostalno, možda ne nudi odgovore kako pobediti to stanje, ali pak nudi neku satisfakciju zvukovima od kojih se osećate ugodno. Već sa prvim singlom Get Out čulo se da Chvrches razmišljaju drugačije, sama pesma odskače od ostatka materijala ponajviše atraktivnim ritmom koji razbija monotoniju koja se nažalost javlja usled previše sporih numera. Onda je usledio My Enemy sa Matt Berninger-om iz The National, kvalitetna balada koja bi ostala upamćena da nisu snimili Miracle koja je izuzetno snažnija i kompleksnija. Vrhunac ove ploče je, svakako, Never Say Die sa kojom su pogodili Chvrches senzibilitet koji svi volimo. Ne mogu da se otrgnem utisku da je trinaest pesama bilo previše za ovaj album, jer na drugoj polovini se ništa posebno ne izdvaja. Posle vesele Graves koja je prava dance numera, nema puno iznenađenja. Predvidljive synth pop numere sporog ritma nisu bile dovoljne da od ovog albuma naprave izdanje koje će imati neku dodatnu vrednost. Te pesme same po sebi nisu preterano loše, samo nisu dovoljno dobre, ako se razumemo šta hoću da kažem.

Love Is Dead je kvalitetan album, ali nije ono što treba da očekujemo od Chvrches. Sa više popularnih pop tendencija ostavlja bend bez svog identiteta. Ne vidim u tome ništa loše, ali na momente mi se učinilo da slušam Arianu Grande. Pokušali su nešto drugačije i nisu omanuli, ali nisu ni uspeli, barem ne u meri u kojoj bi se očekivalo od njih.

CHVRCHES-Love-Is-Dead-art