Bethor – Natas Liah (2020)

Za neke ljude se postavlja pitanje odakle im snaga da prave moćnu muziku kao i prvog dana. Kako je moguće da godine prolaze, a energija i agresija ne opadaju? Mladenovački black metal bend Bethor je jedan od takvih izvođača. Posle odličnog prošlog albuma Anarchia Diaboli, stigla nam je nova zver pod nazivom Natas Liah. Naravno, mnogima neće biti potrebno objašnjavati šta znači ovaj naslov. Tu je sve ono na šta smo navikli od ovog benda, ali uz neka osveženja koja su celoj priči dala zanimljivost i potrebnu svežinu.

Album otvara izliv besa pod imenom Novi Eon, vrlo karakterističan za ovaj bend. Blast beat-ovi ubedljivo dominiraju, što je možda i glavno obeležje Bethor-a, dok gitare donose blagu svežinu u odnosu na ranije radove u vidu disonantnog rifa na strofi za koji je šteta što nije istaknut malo više. Sledeća na redu je Kosmokrator, koja je očigledno pravljena po uzoru na rani Immortal, što je svakako dobra stvar, jer što više vreme prolazi, noviji bendovi se sve više udaljavaju od korena žanra, a kod Bethor-a to nije slučaj. Sve je i dalje ostalo beskompromisno kao i prvog dana, samo bolje i naprednije, što je sasvim logičan sled stvari. Tu je i pesma Deluzija koja je urađena takođe po uzoru na Immortal, samo sa osvežavajućim detaljima na gitarama. Nadam se da će Bethor u budućnosti u svojoj muzici imati još ovakvih melodičnijih momenata, jer u kombinaciji sa velikim brzinama mogu biti vrlo zanimljivi i osvežavajući.

Najzanimljiviji momenti na ovom albumu su poslednje dve pesme. Pesmu Lightning smo već imali prilike da čujemo kao singl koji je najavio album i u startu je privukao mnogo pažnje zbog kontrasta u odnosu na starije radove benda kojem se niko nije nadao. U pitanju je najmelodičnija i najhitičnija pesma sa albuma koja se dosta razlikuje od ostatka materijala, a ujedno se može reći i da je najbolja na ovom albumu, a možda i generalno u diskografiji benda. Jednostavno, aranžmani su vrlo napredni i perfektni su, a i sama kompozicija je vrlo zanimljiva. U sredini pesme se pojavljuje promena sa rifom koji je očigledno direktno inspirisan rifom iz poznate pesme Dissectiona Thorns Of Crimson Death koji se nalazi na potpuno istom mestu i sa istim ciljem, i ovaj omaž je vrlo neočekivan kad se uzmu u obzir uticaji i uzori na kojima se Bethor bazirao sve ove godine, a i urađen je maestralno.

O poslednjoj pesmi nema šta mnogo da se priča, jer verujem da je svi jako dobro znaju. U pitanju je obrada jedne od najboljih i najvećih pesama u black metal žanru koju je stvorio upravo otac žanra Quorthon. Bethor je već objavio album sačinjen isključivo od obrada benda Bathory, ali s obzirom da je tvorac ovog benda zasigurno najveći fan benda Bathory na ovim prostorima, logično je da nikad nije dosta sviranja i snimanja pesama svog omiljenog benda. U principu, instrumentalno je sve kao i na originalu, ali je ova obrada posebna zbog toga što je tekst preveden na srpski jezik i ne zvuči ništa manje mračno i mistično nego original koji je na engleskom. Sve u svemu, ova obrada pesme A Fine Day To Die je odlična i ne zaostaje ni malo verzijama Emperor-a i Watain-a.

Kad se sve sabere i oduzme, u pitanju je odličan album. Kao što sam već rekao, bilo bi dobro da bend nastavi u ovom smeru i da pored svojih prepoznatljivih obeležja ubaci i malo drugačije i melodičnije rifove kao što je urađeno ovde. Jedina zamerka bi se mogla uputiti na produkciju. Trebalo je da gitare budu razgovetnije i čistije, s obzirom na to da rifovi imaju dosta detalja. Sve u svemu, vrlo pozitivno iznenađenje na domaćoj sceni ove godine.