Bethor – Anarchia Diaboli (2017)

Posle desetak godina čekanja, najzad je treći album mladenovačkih divljaka, sastava Bethor, ugledao svetlost dana. Album otvara intro pod nazivom Tempus Mortuorum, sačinjen od zvuka vatre, koji nas uvodi u naslovnu pesmu. Od prvog takta je jasno o čemu se ovde radi i šta nam je isporučeno. Suvo, beskompromisno nasilje koje svakog momenta preti da preraste u nešto jako gadno. Nakon nje sledi još jedan intro pod imenom Zakletva vatre, čija poenta je nejasna, pogotovo jer se nalazi posle prve pesme, kojoj je već prethodio intro.

Sledeća pesma na redu je Endorcism, koju smo već imali prilike da čujemo kao singl koji je najavio album. Iako je Bethor mnogima poznat po Tribute to Bathory albumu u okviru kojeg je obradio najveće hitove oca blek metala, ispostaviće se da to nije jedini način na koji mu odaje počast i tako je ovaj album svojevrsni muzički omaž Quorthonu. Generalno je ceo album idejno krenuo tragom kultnog Bathory albuma Under The Sign Of The Black Mark. Ispoštovana je čak i forma albuma sa introm i outrom, a pesme su napisane po principu kultnih hitova Massacre i Equimanthorn, sa spomenutog albuma. Možda se jedina zamerka može uputiti zbog činjenice da su sve pesme prilično slične, ali ko voli beskompromisnu agresiju bez mudrosti, on će svakako voleti ovaj album. Još jedna od svetlih tačaka ovog albuma je produkcija, koja iznosi pesme na pravi način, a opet je u skladu sa žanrom.

Ovo je još jedan od onih albuma koji u suštini ne nude ništa novo, ali plene svojom energijom i iskrenošću na poseban način, kao malo šta danas. Potpuno mi je nejasno zašto se sve vreme zahteva nešto novo po svaku cenu, čak iako ne valja. Ovaj album je tu da proba da bar malo vrati stvar na pravi put.

668113