Arkona – Khram (2018)

Kada čujete nešto o pod žanru folk metal ili pagan metal, koji vam bend prvo pada napamet? Da nije možda Arkona? Verovatno. U pitanju je energični ruski bend, sa tekstovima na maternjem jeziku, koji je pod velikim uticajem ruskog folklora i slovenske mitologije, a njihova muzika uključuje i nekoliko tradicionalnih ruskih muzičkih instrumenata. Sastav je ove godine, 19. januara, za austrijsku nezavisnu izdavačku kuću Napalm Records, objavio osmi studijski album, pod imenom Khram, koji sadrži devet pesama. Khram je ruska reč za hram obavijen prirodnim misticizmom, koji drema iza noćnih krošnji, a i dalje je otvoren za sve. Iskrenost koja povezuje svih pet članova benda odjekuje u mračnom coveru albuma i Mašinim tekstovima, koje je napisala sopstvenom krvlju, koja je deo artworka.

Arkona je ovim albumom postala mnogo mračnija, a može se osetiti i dosta uticaja black metala. Mračni paganizam koji živi kroz ovaj ruski album je oštar kao prvi Arkonin album. Muzika je mnogo sofisticiranija, zahvaljujući iskustvu koje su dobili tokom svih ovih godina na internacionalnoj metal muzičkoj sceni.

Khram pokazuje centralizovanu tematiku oko slovenske mitologije, folklora nebeskih bića, života i smrti, kao i niz drugih mitskih tema. Posebno paznju bi trebalo obratiti na pesmu Tseluia Zhizn, što na srpskom znači Poljubiti život, kompoziciju koja traje sedamnaest minuta i jedanaest sekundi i predstavlja Arkonin magični zvuk, a takođe i Khram kao veoma ozbiljan album. Sa ovakvim dugim pesmama, Arkona nikada ne razočara jer sadrži dosta promena i pesme nisu ravne i dosadne, a njihovi elementi savršeno su uklopljeni u tematiku albuma. Kao što sam već rekao, oseća se i uticaj tradicionalnog sloja stereotipnog black metala, na ivici sa eksplozivnim blast beatovima vezanim sa atmosferskim minimalizmom i paganskim uticajima. Na momente Khram može biti uhvatljiv, bez pretencioznosti.

Ako odlučite da vrtite album ponovo i ponovo, Khram će vam se svakako sve više svideti, povećavajući kvalitet svakog slušanja. Akcenat je više stavljen na black metal pagan delove u odnosu na folk, ali su kvalitetno povezani, što stvara lepu kombinaciju. Mogao bih reći da će Khram svakako biti cenjen od strane fanova sirovog paganskog folk metala, ali i fanova koji vole albume poput Slovo i Goi, Rode, Goi! Čini se da su četiri godine čekanja na novi album pokazale da je ovaj ruski bend strpljiv i da ne žuri u stvaranju muzike. Khram je svež, dobro osmišljen i dobrodošao u diskografiji benda.

Arkona će nastupati u novosadskom klubu SKCNS Fabrika, 3. februara i ovo će biti savršena prilika za fanove da budu među prvima koji će da čuju numere sa ovog albuma.

26815020_10157090752074447_3725892612200004411_n