Alkaline Trio – Is This Thing Cursed? (2018)

Dok smo čekali na novi Alkaline Trio, dobili smo sa Skibom odličan blink-182 album California, kao i Kuts koji je snimio sa The Sekrets, od Andriana Party Adjacent sa njegovim In the Emergency Room projektom, a Grant je objavio svoj drugi solo album i snimio EP sa sastavom Thoughts of Ionesco. Znači nema žaljenja zbog čekanja, dali su nam i previše muzike tokom pet godina koliko im je trebalo da objave Is This Thing Cursed?.

Bez obzira što novi materijal odiše autentičnim Alkaline Trio zvukom, čini se da je članovima benda bila neophodna promena. Možda su i njihove godine uticale, ali Is This Thing Cursed? ima višak pop senzibiliteta koji se baš i nije ono što od njih najviše očekujemo. Svaka od pesama je odlična, ali kada se spoje u celinu nazvanu Is This Thing Cursed? tu već nedostaje suštine. Izdanje otvaraju naslovnom numerom koja je izuzetno emotivna, ali i energična, jedna od onih zbog koje se naježiš dok je slušaš, barem ja, ne znam za druge. Nastavljaju pankerskom Blackbird da bi usledila Demon and Division koja je, pak, alternativni rock. Na albumu se smenjuju ti žanrovi i to je možda problem jer nedostaje konstanta. Mada Alkaline Trio nikada nisu bili samo pank, uvek išli malo dalje, nisu davali sebi ograničenja i zbog toga ih volimo. Sa numerama kao I Can’t Believe ili Sweet Vampires ne daju dovoljno materijala za razmišljanje, već idu previše bez rizika. Ipak, sa pesmom Pale Blue Ribbon, koju peva Andriano, ili Goodbye Fire Island postižu efekat genijalnosti koja je bila uvek prisutna u njihovoj muzici. Da je malo više ovakvih numera na ovom albumu, onda bi već pričali o remek delu, ovako to nije slučaj.

Alkaline Trio su bend koji je ostao dosledan u svom angažmanu, uvek su svirali ono što su hteli, nikada nisu zavisili od spoljnih faktora koji bi uticali na njihovu muziku, što je redak slučaj čak i na pank sceni. Is This Thing Cursed? je njihovo deveto studijsko izdanje i mora se priznati jedno od boljih bez obzira na sve njegove nedostatke.

alkaline trio