5 minuta slave – PMS (2018)

Posle više od tri godine postojanja, mladi novosadski pank rok bend 5 minuta slave je objavio prvi demo album. Bend iza sebe beleži mnogo zapaženih svirki, kako u Novom Sadu, tako i šire. Važe za bend koji pravi odličnu žurku na svakom nastupu, kao i atmosferu koja je uvek na vrlo visokom nivou. Dugo je bio očekivan i plod njihovog rada, pošto su često na koncertima svirali i po koju svoju pesmu. Malo više o njihovoj karijeri možete čuti u prvoj pesmi na albumu – Reklama.

Produkcijski posao na ovom albumu je odlično odrađen, a snimak nejasan ni u jednom momentu, kako ume da se desi sa demo albumima.

Što se same muzike tiče, prva asocijacija koja dolazi na um kada se prvi put posluša album je Atheist Rap. Očigledno je da su im oni bili uticaj, a to nije ni čudno, pošto se u njihovom repertoaru nalaze pesme tog benda. Ne želim da zvuči kao da ih kopiraju, već bih mogao da im dodelim titulu njihovih naslednika. Na albumu se i nalazi jedna obrada njihove pesme pod nazivom Vojvodina (Sarajevo), koja se odlično uklopila u čitavo raspoloženje albuma.

U okviru albuma vlada veselo raspoloženje i muzika konstantno tera na klimanje glavom, tapkanje nogom, ili pevušenje melodije. Tekstovi vrlo lako ulaze u glavu, a već posle prvog slušanja možete uhvatiti sebe kako čitav dan mrmljate melodije. Krase je pank rok deonice, uz pokoji rif i solažu.

Što se same tematike tiče, album nema jednu konkretnu stvar o kojoj govori. Na njemu se nalazi direktna, ali vrlo kreativna prozivka sponzoruša, pesma o basisti, današnjem vremenu, Tv-u. U svakom slučaju jedna zanimljiva skupina pesama.

Pesma koju bih posebno izdvojio je Robert de Niro. Sama po sebi zvuči vrlo ozbiljno, tekst je zanimljiv, a i vrlo pevljiva. Po mom mišljenju, rekao bih da je najbolja na albumu. Nju sam čuo uživo nekoliko puta i svaki put sam mislio da je u pitanju obrada nekog poznatog benda.

Ono što mi se nije dopalo kod ovog albuma je to što sve zvuči prilično jednolično. Osim pesme Robert de Niro, ništa se posebno ne ističe. Sve je nekako nalik jedno drugom, što možda nekome može biti i dosadno posle dužeg vremena slušanja.

Na kraju, ovo je demo album, koji je podložan promenama. Računam da će, kad zvanični album bude izašao, neke stvari, pesme i ideje biti drugačije. Za početak i za, generalno, prvi plod vrednog rada i truda, ovo je u svakom slučaju za pohvalu, ali i vetar u leđa da se nastavi jakim tempom.

26814803_1557886964294672_3357943360744175042_n