Yo La Tengo naredne godine premijerno u Srbiji

Američki indi rok bend, Yo La Tengo, nastupiće premijerno u Srbiji 12. maja 2018. godine u Domu omladine Beograda, u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke. 

Yo La Tengo su već decenijama sinonim za indi rok muziku, postoje preko 30 godina, imaju preko 10 albuma, održali su hiljade koncerata, važe za jedan od najboljih bendova uživo.

Uprkos ograničenom uspehu u mejnstrimu, Yo La Tengo su nazvani najvažnijim bendom kritičara i uživaju kultni status među fanovima. U gitarskoj indi muzici ćete teško pronaći grupu koji zvuči toliko prirodno i kada svira džez, elektroniku, bosanovu, pop, soul i pank. Drugi bendovi pričaju kako se konstantno menjaju i eksperimentišu sa zvukom – Yo La Tengo ne pričaju, oni to rade.

Iako uglavnom sviraju originalni materijal, Yo La Tengo su poznati i po svom enciklopedijskom repertoaru obrada pesama drugih izvođača, kako uživo na koncertima tako i na studijskim albumima.

Par Ira Kaplan i Georgia Hubley osnovali su bend 1984. godine. Izabrali su ime Yo La Tengo, što u prevodu sa španskog znači imam je, u nastojanju da izbegnu bilo kakve konotacije na engleskom jeziku. Postavili su oglas za regrutovanje drugih muzičara, tražeći osobe koje su delile njihovu ljubav prema bendovima kao što su The Soft Boys, Mission of Burma i Arthur Lee’s Love. Debi izdanje benda bio je 7-inčni singl The River of Water sa obradom pesme A House Is Not a Motel na b-strani. U snimanju debi singla, objavljenog krajem 1985. godine, učestvovali su i Dave Schramm na gitari i Dave Rick na bas gitariRick je uskoro napustio bend i zamenio ga je Mike Lewis, basista pank bendova DMZ i Lyres.

U periodu od 2001. do 2005. Yo La Tengo objavljuju album Summer Sun, sarađuju sa Yoko Ono na dobrotvornom albumu Wig in a Box, snimaju muziku za filmove i dokumentarce, da bi 2006. godine izdali I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass, još jedan album koji je osvojio univerzalno priznanje. Na ovoj ploči bend je proširio prisustvo duvačkih i gudačkih instrumenata kao i gitarskih improvizacija.

Nakon još dva uspešna albuma, Popular Songs i Fade, kao i brojnih kolaboracija i turneja, 2015. godine Yo La Tengo objavljuju svoj 14. album Stuff Like That There. Ovom prilikom triu koji čine Ira Kaplan, Georgia Hubley i James McNew pridružio se i bivši član benda Dave Schramm na električnoj gitari i zajedno su ponovili originalni koncept njihovog voljenog albuma Fakebookmiks obrada drugih izvođača kao što su The Cure, Hank Williams, Sun Ra, obrada starih Yo La Tengo hitova, kao i novih originalnih pesama.

Ulaznice možete kupiti po promotivnoj ceni od 2400 dinara (ograničen kontigent ulaznica dok ne budu prodate ili do 29. decembra) na prodajnim mestima Eventima, GIGS TIXaDD Ticketsa i u FELIX Shop-u.

Kada budu rasprodate promotivne ulaznice, regularna pretprodajna cena do dana koncerta iznosiće 2800 dinara, a na sam dan za ulaznicu je potrebno izdvojiti 3200 dinara.

Yo-La-Tengo-Cover