Sidovdan sutra u Garaži

U subotu, 2. februara, navršava se 40 godina od smrti Sid Vicious-a. Tradicionalni beogradski Sid Vicious Day – Sidovdan ove godine će biti obeležen u klubu Garaža.

Sid Vicious nekadašnji je član grupe Sex Pistols i bez sumnje jedna od najupečatljivijih figura pank pokreta. Rođen kao John Simon Ritchie, ali uzima drugo, takoreći umetničko ime nakon što ga je ugrizao hrčak Sid. Kad je Glen Matlock napustio Sex Pistols-e, Johnny Rotten se setio svog školskog druga Johna Ritchiea i pozvao ga je da bude njihov basista. Iako Sid nije znao da svira bas, brzo je učio. Umro je u Njujorku, 2. februara 1979. godine od prekomerne doze narkotika. U svojoj kratkoj karijeri, svojim anarhističkim stavom postao je ikona pank roka.

Beogradski omaž Sid Vicious-u tradicionalno se obeležavao u nekadašnjem klubu Akademija. Ove godine poklonici panka moći će da se prisete Sid-a i njegovih uticaja na pank kulturu u klubu Garaža.  

Muziku će ovom prilikom birati četiri DJ-a koji će publiku povesti na put kroz razne podžanrove panka. Čast da otvori manifestaciju pripašće Janetu, legendarnom bubnjaru različitih beogradskih pank bendova iz osamdesetih. Od njega možemo da očekujemo klasični rock’n’roll i rockabilly set. Nakon njega nastupa Bejzik koji će svoj set bazirati na pank roku sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka. Svojim muzičkim izborom ovo veče će upotpuniti Aleksandar Rogić – Roga, pevač benda Šaht, koji sprema miks na kojem će se naći oi, pank, stritpank i hardkor. Za sam kraj, publici će se po prvi put predstaviti Šule, čiji muzički izbor varira od glam roka do stritpanka.

Za ulaz je potrebno izdvojiti 100 dinara.

sid garaza