Sholastika na mini turneji u Srbiji

Ruski thrash metalci Sholastika održaće mini turneju po Srbiji po drugi put.

Turneja će početi 15. marta u Šapcu u klubu Zeppelin. Narednog dana bend nastupa u Kruševcu u klubu Zamajac. To veče bend će podeliti binu zajedno sa jednim od najznačajnijih domaćih death metal sastava Scaffold. U subotu, 17. marta zakazan je koncert u Nišu, u klubu Black Stage, gde će sa Rusima binu podeliti jedan od najboljih domaćih thrash metal sastava Kuga. Za kraj je ostavljen Beograd. 18. marta u klubu Fest će Rusi opet deliti binu sa momcima iz Scaffold-a.

Bend Sholastika je već pre 2 godine imao turneju po Srbiji, pa su momci, poneseni odličnim utiscima sa prošle turneje, ponovo rešili da posete ove krajeve. Iako u svojoj biografiji beleže tek dva albuma i nekoliko demo snimaka, grupu Sholastika čine veterani ruskog thrash metala. Grupa je osnovana krajem 80-ih godina 20. veka u gradu Brjansku. Prvobitno ime benda bilo je Третий Вавилон i pod tim imenom momci su nastupali u periodu između 1989. i 1991. godine, da bi na proleće 1991. godine ime benda bilo promenjeno u sadašnje Sholastika. U tom periodu bili su među retkim predstavnicima thrash metala u gradu i svojim zvukom su jako brzo stekli status lokalnih heroja.  Godine 1991. bend objavljuje demo album pod nazivom Полигон. Narednih nekoliko godina bend beleži nastupe po gradovima Rusije čime se baza fanova postepeno proširivala. Godine 1997. bend završava album pod nazivom Портрет герцога Альбернбаггера, ali usled mnogobrojnih problema taj album nikada nije izašao kao zvanično izdanje benda. Bend nastavlja sa koncertima i svirkama na moto skupovima po Rusiji i Ukrajini. Sve do 2012. godine, kada se postava benda stabilizovala, bend nije imao neke značajnije uspehe. Te 2012. godine bend kreće sa radom na svom albumu На абордаж koji je samostalno objavljen 2013. godine. Godine 2016. objavljen je album pod nazivom Солнце На Ладони. Tom prilikom bend je održao 3 nastupa u Srbiji i to u Beogradu, Novom Sadu i  Kruševcu.

Scaffold je trenutno najstariji domaći bend ekstremne muzičke orijentacije. Teške i po zlu zapamćene 1993. godine izlazi prvi demo benda pod nazivom The Truth Is Buried, kao i numera Memories From The Past, te zajedno donose skoro dvanaest minuta muke i besa, a kasnije će se one naći kao bonus pesme na prvom studijskom materijalu. Na taj opus se nije dugo čekalo, jer već naredne 1994. godine, nastaje izdanje The Other Side Of Reality. Bend je nastupao gde god je bilo ikakve šanse da se svira, često pod ekstremnim uslovima, često nastupajući i gostujući po različitim TV i Radio stanicama. Tek 2009. godine snimaju povratnički EP, pod nazivom Like Devil In The Church i od tada je bend ponovo aktivan i održava nastupe.

Početak je oko 20 časova, a cena ulaznice je 200 dinara.

sholastika