Šesti Festival srpskog podzemlja 14. i 15. oktobra

Ovogodišnji, šesti po redu, Festival srpskog podzemlja biće održan 14. i 15. oktobra. U okviru festivala biće predstavljena tri programa – koncertni, izložba underground publikacija – fanzina i DIY market. U sklopu koncertnog programa festivala nastupiće šest izvođača, o kojima će više reči biti u nastavku teksta.

Zbog neizvesnih okolnosti usled trenutne pandemijske situacije i kako bi otkazivanje događaja bilo izbegnuto, donesena je odluka da festival bude realizovan online. Nastupi će biti prenošeni uživo sa dve lokacije na više različitih Facebook stranica i YouTube kanala. Vreme i detalji održavanja koncerata će uskoro biti objavljeni.

Izložba

Organizatori festivala su uputili poziv svim zainteresovanim autorima, umetnicima koji uređuju ili su nekada uređivali underground fanzine, kao i kolekcionarima da im dostave
naslovne strane i ostale važne infromacije o ovim dragocenim publikacijama koje poseduju. Svi pristigli materijali biće objavljeni u online galeriji i predstavljaće svojevrsnu izložbu, ali i bazu ovog izuzetnog medija alternativne kulture. Adresa za slanje materijala je festivalsrpskogpodzemlja@mail.com, a rok je 1. oktobar 2020.

DIY market

Ukoliko vremenske prilike dozvole, ovogodišnji market će biti održan u dvorištu Doma B-612 tokom trajanja festivala, 14. i 15. oktobra.

Uživo u Domu B-612
14. oktobar:

Terrörhammer

Pančevački nekro speed thrash black kombo aktivno radi od 2012. godine i jedan
je od retkih bendova na domaćoj sceni koji ovom ekstremnom zvuku pristupa na
ovako direktan način. Bend je objavio nekoliko singlova, više kompilacijskih i split
izdanja ali i jedan studijski album. Vrlo su cenjeno i traženo ime na međunarodnoj underground sceni, a odsvirali su i veliki broj koncerata širom Evrope.

Man-E-Faces

Bend čine četvorica momaka okupljenih oko ideje da donesu blagodeti hardcore-a masama. Te blagodeti su beskompromisan zvuk, brzi otapajući tempo koji cepa uši, face i mozgove i iskrene životne priče ispričane kroz tekstove, sa poštenom dozom sing along-ova.  Osnovani ne tako davno, napravljeni da traju, Man-E-Faces raširenih ruku dočekuju sve fanove željne starog dobrog HC zezanja!

Uživo u Owl Scream studiju
14. oktobar:

Marjan & ŽeŽe u izvođenju kompozicije Humanity

U sklopu prezentacije Marjanovog instrumenta laserski piano ova dva muzičara su napravili kompoziciju pod nazivom Humanity. U pitanju je ambijentalno instrumentalna izvedba u kojoj muzičari, pored laserskog klavira, koriste sintove, teramin (koji je takođe Marjan napravio), gitaru i razne efekte.

Uživo u Domu B-612
15. oktobar:

Odvojena stvarnost

Veterani drugog talasa novosadske alternativne scene. Bend koji je svoj unikatni put krenuo sada već davne 1992. godine i od tada sa određenim pauzama deluje na ovim prostorima. Bend je prošle godine izbacio vrlo zapažen album Dosta!, sa kog se izdvaja istoimeni singl. Direktna i beskompromisna post punk noise blenda propisno će zamračiti ovogodišnji FSP.

Potop

Bend Potop nastao je u Beogradu 2015. godine. Svira alternativnu autorsku rok
muziku sa autentičnim uplivom u srodne stilove, kao što su stoner i sludge zvuk. Ovih godina nastupali su sa nizom kako domaćih, tako i inostranih bendova širom Beograda i Srbije. Objavili su pesme pod nazivom Divebell, Levis, a u planu imaju studijsko snimanje svog prvog albuma.

Uživo u Owl Scream studiju
15. oktobar:

ŽeŽe

ŽeŽe je jednočlani nojz, ambient, elektro, sint, bluz, hevi, eksperimentalni muzički
performans iz Novog Sada. Autor eksperimentiše bukom iz koje nastaju kompozicije.

Ovogodišnji Festival srpskog podzemlja održava se u saradnji sa SKC Novi Sad,
a podržali su ga EPK, Muzika za imunitet, Scream Owl Studio i Dom B-612.