Ritam Evrope i proslava EXIT-ove titule na Trgu slobode

U Novom Sadu 9. maj je tradicionalno povod za veliko slavlje, a ove godine će se na Dan pobede uz Ritam Evrope proslaviti i evropska titula. Na tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, pored obeležavanja pobede u Drugom svetskom ratu, biće proslavljena i titula Najboljeg evropskog velikog festivala koju je EXIT nedavno osvojio po drugi put u ovoj deceniji. Veliko slavlje, zakazano na Trgu slobode, ugostiće velike domaće i regionalne bendove kao što su Let 3, Disciplin A Kitschme i Tri kapljice, ali i njujorški sastav The Toaster. Pobednička fešta nastaviće se do ranog jutra u klubu The Quarter, uz ovogodišnje DJ rezidente EXIT-ove Dance Arene, a muzičkom programu pridružiće se i edukativni sadržaji Fondacije Novi Sad 2021, koja će 9. i 10. maja u Studiju M organizovati Međunarodnu konferenciju Neutralno, na temu održivosti javnih prostora.

Muzički program počinje na Trgu slobode, gde će jedan od najpoznatijih rok sastava na ovim prostorima, Disciplin A Kitschme nastaviti svoju misiju čišćenja i oplemenjivanja javnog života. Trenutno u fazi oblikovanja svog sledećeg albuma, Disciplina A Kitschme će posetiti Novi Sad i još jednom razgaliti srca, razgibati tela i nahraniti bukom sve okupljene. Pridružiće im se Let 3, popularni rok sastav iz slobodarske Rijeke, jedni od apsolutnih miljenika novosadske publike koja je imala priliku da prisustvuje njihovim avangardnim nastupima. Iz Njujorka nam stiže ska sastav The Toaster, pripadnici takozvane drugotalasne generacije sastava koji stvaraju i izražavaju se u tom žanru. Bend poznat po fenomenalnim koncertima punim pozitivne energije i zdravih stavova. Uvertira u večernji program ovogodišnjeg Ritma Evrope biće lokalni all girl pank rok sastav Tri kapljice koje će zagrejati pubiliku te večeri, a čiji se album tokom proleća očekuje u izdanju SKC Novi Sad.

Pored muzičkih dešavanja, u Novom Sadu se za Dan Evrope tradicionalno održava niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa, do velikog koncerta na Trgu slobode, a tokom godina ovaj događaj postao je jedan od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.

Dan Evrope_1