Prvi Lazarus Fest sredinom oktobra u Lazarevu

Ekipa ljudi okupljena oko imena RNR Zona Lazarevo, koja funkcioniše kao udruženje građana na neprofitnoj
osnovi, nakon šest godina mukotrpnog rada napokon u jesen ove godine, uz podršku lokalne samouprave
grada Zrenjanina, pokreće svoj prvi festivalski projekat pod nazivom Lazarus Fest #01 koji će se održati u Domu kulture mesta Lazareva, nadomak Zrenjanina, 20. oktobra 2018. godine.

Prvi Lazarus fest biće organizovan kao mini-fest na kojem će nastupiti neka od najzvučnijih imena zrenjaninskog muzičkog podzemlja – Trash Union, Desolation i Drink or Die – a status specijalnih gostiju imaće sastav Counter Ignition iz Kovina, dok će već pomenuti sastav Desolation biti glavni domaćin festivala.

Suština ovog projekta, kako kaže predsednik udruženja Aleksandar Petrović, je u izvlačenju izvođača i
scene iz podzemlja na svetlost dana, ali i oživljavanje samog epicentra dešavanja – mesta Lazarevo. Otuda izvire i dvostruka simbolika samog imena festivala, kao i zvaničnog slogana koji glasi Spread the News: Lazarus is Alive!

Trash Union iz Zrenjanina su počeli sa radom kasnih devedesetih. Njihova muzika je sklop crossover metala u kombinaciji sa hip-hopom. Deonice južnjačkog metala su takođe neodvojiv sastojak njihovog karakterističnog stila,
kao i hardcore prizvuci i ritmovi koji su obeležili period njihovog odrastanja sa ljudima iz njihovog okruženja.  Karakteristični su po širokom spektru tema koje obrađuju kroz tekstove nastale kao rezultat pogleda na svet i društvo u njemu, kako iz lokalne, tako i iz globalne perspektive, često uključujući političku ili, u stvari, apolitičku kritiku stvarnosti začinjenu humorom kao i revoltom protiv ljudske beskrupuloznosti, hipokrizije i dvostrukih standarda.

Counter Ignition iz Kovina je thrash/groove/prog metal sastav oformljen
2006. godine. Iza sebe imaju dva izdanja, Spit or Swallow iz 2011. godine, objavljen kao samostalno izdanje i reizdat na nekoliko split izdanja u Evropi i Južnoj Americi, i kao digitalno izdanje za američki Dysfunctional records, kao i još uvek aktuelni Mediocrity Deadlock objavljen u oktobru 2015. godine. Counter Ignition je vrlo aktivan bend i u ovih gotovo deset godina rada sakupili su trocifren broj nastupa po Srbiji i
okruženju, što po klubovima, što po festivalima.

Desolation je bend je osnovan početkom 2014. godine u Zrenjaninu, a do kraja iste snimio je i svoj prvi demo pod nazivom All Equal Now. Žanr se može najbliže definisati kao groove metal/hardcore. Bend se fokusirao da spoji različite izvore u originalne muzičke komade koji verno predstavljaju svaki od nabrojanih pojedinačnih stilova, ostajući pritom autetični i drugačiji. U narednim godinama usledili su mnogi koncerti i festivali na kojima je bend imao mnogo prilika da publici predstavi svoj energični stil sviranja, kvalitetne rifove i eksplozivne bubnjarske deonice. Marta meseca 2018. godine bend je objavio svoj album prvenac u samostalnom izdanju pod nazivom Pieces of Humanity, nakon čega je usledila i mini-turneja u Holandiji.

Drink or die je pank bend iz Zrenjanina oformljen 2003. godine. Doneli su svoju viziju punk i hardcore zvuka sa
Oi! i street punk estetikom oslanjajući se na izvođače kao što su Sham 69, Cock Sparrer i mnoge druge. Iza sebe imaju dva albuma – Govore mi i Pohlepa!!!. Takođe, za sobom imaju mnogo koncerata od kojih se posebno
izdvaja nastup na Rock la Mures open-air festivalu u Rumuniji, na kom su delili binu sa sastavom The Exploited.

Početak događaja zakazan je za 21 čas, a ulaz je besplatan.

IMG_7851-(Copy) (Copy)