Pogonbgd i The Commandos priredili pravu pank feštu u Božidarcu!

Ljudi, stigla sam tačno na vreme!

The Commandos-i samo što su počeli, a moje stopalo broj 36 je kročilo u Božidarac. Od samog starta bilo je primetno da je bend željan svirke, a komunikacija sa publikom je bila konstantna. Prisutni u sali su bili veoma radi da aktivno odgovore bendu, te su vrlo brzo počeli da skaču, igraju i pevaju pesme benda iz Smederevske Palanke. Frontmen Commandos-a govori: ima li ljubitelja irske muzike? Osmehujući se prstom pokazuje na Straju, to je onaj lepi lola iz benda Scordisci. Momenat koji definitivno ostaje za pamćenje je upravo taj gde Straja izlazi na binu i peva sa bendom. Bend se odjavljuje sa sve donjim vešom na glavi koji je bio poklon od darežljive publike, a na binu posle pauze izlazi izlazi Pogon.

IMG_0873

Čini mi se da publika nije toliko marila što je u Božidarcu zabranjeno pušenje, već je samo nastavila da đuska i u onim predosadnim plejlista momentima između bendova. Prazan prostor ispred bine se popunjava i atmosfera se napokon digla. Pogon kreće sa svirkom! Najavili su da će ovo veče biti ispunjeno šarenolikim repertoarom, a tako je i bilo. Počeli su pesmama sa aktuelnog izdanja Pogonophobia, koje publika iz nastupa u nastup sve bolje prihvata i horski peva svaku reč koja se našla na albumu. Nastavili su numerama tokom kojih, ma gde svirali, nastaje opšti trans među prisutnima, kao što su Uličar, Jedina, Sujeta… Pitanje za prve redove. Zaista sve razumem, i mladost i ludost, i stvarno sam jedna osoba širokih shvatanja – ali što svaki prokleti put mora neko da vas vuče za rukav da siđete sa bine? Je l’ može Saša jednom da odsvira svoje sa svoja dva fenomenalna bek vokala bez da neko urla u mikrofon? Sjajna je stvar što se scena širi i ima novih klinaca, ali jebi ga sad. Jedno je da dođeš, podržiš i izđuskaš svoje. Drugo je da dođeš, budeš fotkan i urlaš u mikrofon nešto nerazumljivo. Bilo kako bilo, subjektivan osećaj – svirka beše zanimljiva, obezbeđenje beše neshvatljivo svojim prekidanjem šutki bez ikakvih potreba, a publika živa i vesela.

IMG_1233

Koncert se završava klasičnim paljenjem svetla i teranjem ljudi napolje, međutim, cela ekipa Pogona se vraća na binu i svira još pesama. Klinci nikad srećniji.