Norveški Motorpsycho u DOB-u

Norveški sastav Motorpsycho nastupiće po prvi put u Srbiji 9. marta u Domu omladine Beograda, a u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke.

Priča o bendu Motorpsycho počinje 1989. godine kada su se dva školska druga, Hans Magnus Snah Ryan i Bent Sæther, ponovo srela u Trondhajmu, gde je Bent studirao i radio kao DJ na univerzitetskoj radio stanici. Pored toga, svirao je sa Kjell Runar Killerkjell Jensenom u grupi kojoj je bio neophodan gitarista, te su regrutovali Ryana i ostalo je istorija. Naziv benda izabrali su nakon što su odgledali istoimeni film Rasa Mejera, a prvi album Lobotomizer objavili su 1991. godine za nezavisnu indie etiketu Voices of Wonder iz Osla. Sledećeg meseca, na mesto bubnjara dolazi Håkon Gebhardt i do kraja godine kreću sa prvim svirkama u inostranstvu. Bendu se pridružuje i četvrti član Helge ‘Deathprod’ Sten, koji umnogome doprinosi novom, eksperimentalnom zvuku grupe, koji je do tada bio prilično u klasičnoj matrici post-hardcore gitarskog roka. Svojim avangardnim pristupom postavio je nove standarde u bendu, te je pod ovim uticajima objavljen progresivni, dvostruki album Demon Box 1993. godine, koji im je doneo nominaciju za Spellemanprisen, odnosno norveški Gremi, kao i ogromnu bazu obožavalaca širom Evrope.

Devedesete su bile veoma produktivan period za Motorpsycho, budući da su skoro svake godine objavljivali novi materijal, a do kraja 20. veka u četiri navrata su osvojili pomenuti norveški Gremi, od čega tri puta za album godine u rok i hard rok kategorijama. Bend je isprobavao razne projekte i menjao članove, dok na mesto bubnjara nije stigao Kenneth Kapstada, čime startuje nova faza u životu grupe.

U ovoj deneciji, trio je učestvovao u mnogim interesantnim projektima, a prošle godine su objavili aktuelno studijsko izdanje The Tower. Na ovom albumu umesto Kapstada, koji je napustio bend, ulogu bubnjara obavlja Tomas Järmyr. Iako su uvek nastojali da prošire svoje muzičke vidike i istraže nove načine da izraze sebe, ovo je avanturistički album čak i za Motorpsycho standarde.

Početak koncerta zakazan je za 21 čas, a cena ulaznica iznosi 1800 dinara, i možete da ih nabavite putem prodajnih mesta Eventima, GigsTixa, DD Ticketsa, kao i u Felix Shopu, dok če na ulazu, na dan koncerta, cena ulaznice iznositi 2100 dinara.

motorpsycho-the-tower