Laibach u Beogradu početkom decembra

Jedna od najprovokativnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, majstori performansa i angažovanog muzičkog stvaralaštva, kultni slovenački kolektiv Laibach u sredu, 4. decembra, održaće koncert u beogradskoj Kombank dvorani, u okviru svetske turneje na kojoj predstavljaju svoj poslednji album The Sound of Music, objavljen krajem 2018. godine.

Ovaj album nastao je kada je Laibach kao prvi rok bend sa zapada posetio Severnu Koreju 2015. godine povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja te zemlje, a sadrži pesme izvedene tom prilikom, kao i muziku iz tada snimljenog dokumentarnog filma Dan oslobođenja.

Uvek na vetrometini kritike, uvek jasno iskazujući svoj stav prema savremenom svetu, Laibach predstavljaju istinske umetnike na muzičkoj sceni, a svaki njihov nastup predstavlja multimedijalni spektakl kojim na najneposredniji način komuniciraju sa svojom posvećenom publikom.

Pored numera sa novog albuma, publika će na koncertu u Beogradu moći da čuje i najveće hitove iz svih faza benda, kao što su Life Is Life, Resistance Is Futile, Smrt za smrt, Now You Will Pay, Eurovision, The Whistleblowers, te nove pesme napisane za naučno fantastični film Iron SkyThe Coming Race, u režiji Tima Vuorensole, koji se trenutno prikazuje u evropskim bioskopima.

Tokom godina Laibach je ostvario zavidnu karijeru u svetskim okvirima, engleska štampa ih je proglasila najopasnijom grupom na svetu, njujorški radio ih je povodom turneje po Americi najavio kao bend koji ukida zemlje i stvara nove. Od svog osnivanja 1980. godine odsvirali su više od 1000 koncerata širom sveta, a na prvoj evropskoj turneji 1983. godine, Turneji po okupiranoj Evropi, putovali su i nastupali obučeni u uniforme jugoslovenske vojske. Poznata bavarska radio stanica Zündfunk/Bayerischer Rundfunk postavila ih je na mapu najvažnijih muzičkih bendova i izvođača u istoriji popularne muzike, dok je cenjeni engleski muzički magazin WIRE svrstao njihov ekstremni nastup u Termoelektrani Trbovlje 1990. godine među 60 koncerata koji su potresli svet. Grupa je tokom gotovo 40 godina postojanja izdala više od trideset albuma, o njoj su snimali filmove, pisali diplomske radove i doktorske disertacije, a renomirani bostonski Massachusetts Institute of Technology objavio je knjigu o njima, pod nazivom Interrogation Machine. Uticali su na brojne svetski poznate muzičare kao što su Nine Inch Nails, Marilyn Manson i Rammstein, dok je njihova matična izdavačka kuća čuvena londonska Mute Records, koja pod svojim krovom okuplja neka od najistaknutijih svetskih muzičkih imena, poput Depeche Mode, Nick Cave, Goldfrapp, Moby, New Order i brojne druge.

Ulaznice za ovaj događaj biće dostupne od utorka, 24. septembra, na blagajni Kombank dvorane i putem Gigstix prodajne mreže, a prve kupce očekuje i vrlo limitiran broj ulaznica po promotivnoj ceni od 1690 dinara.