Kompletiran program Panonia Dry Sea festivala

Na događaju simbolično nazvanom Panonia Dry Sea Festival, koji će biti održan 8. novembra u MKC Petefi Šandor, mesto hedlajnera večeri zauzeće niko drugi nego tvorci sada već gigantske stoner rock scene iz Grčke, bend Nightstalker, koji ovaj zvuk neguje još od davne 1989. godine kada su započeli svoju dugu karijeru.

Nightstalker i danas važe za jedan od najvećih rock bendova tamošnje scene. Bend koji je grčkoj sceni udario prve temelje na kojima su se izgradila sada već jaka svetska imena kao što su Planet of Zeus, 1000mods, Tuber, Naxatras i mnogi drugi, Nightstalker donose sirove heavy rock emocije i neobuzdanu stoner energiju koja kulminira na nihovim živim nastupima. Na novoj evropskoj turneji bend će promovisati svoj šesti studijski album, Great Hallucinations, koji izlazi 4. oktobra. Pored hedlajnera, publici će se predstaviti i četiri domaća imena – Hill, Madvro, Northern Revival i Tentacle Wizard.

Beogradski Hill je sada već dobro znano ime na domaćoj sceni. Unikatni dvojac koji svoj zvuk temelji na sludge doom nasleđu kao i snažnim uticajima psihodeličnog stoner zvuka. Bend je trenutno u studiju gde završava svoj album prvenac.

Tu su i Madvro iz Smedereva, fenomenalno osveženje na domaćoj sceni i bend koji je na sebe privukao pažnju debitantskim albumom Invocation Of High Wizard. Madvro neguju čist doom stoner zvuk stare škole, koji svoje korene pronalazi u ranim ostvarenjima bendova Black Sabbath, Pentagram, Candlemass, Cathedral i mnogim drugim velikanima ovoga zvuka.

Novosadski Northern Revival je definitivno jedan od najaktivnijih stoner heavy bendova na domaćoj sceni, posebno kada je reč o živim nastupima kojih je zaista pregršt širom Srbije, ali i regiona. Bend je osvojio nekoliko festivalskih nagrada i konstantno radi na svom zvuku i generalnom kvalitetu. Poslednje, i još uvek aktuelno izdanje Electric Power Suply izašlo je u januaru 2019. godine.

Tentacle Wizard takođe rade i stvaraju u novosadskom podzemlju. Svoj zvuk temelje na stoner i sludge korenima, ali takođe neretko zalaze i u mnogo šire stilske vode inspirisane psihodeličnim rokom, doom, post-metal, pa i noise zvukom. Bend u svojoj postavci ima dve bas gitare, dvovratu 12 + 6 gitaru i bubanj, što samo po sebi predstavlja dosta unikatnu pojavu.

Uzimajući u obzir činjenicu da je svetska rock scena doživela ogromno osveženje procvatom stoner rock i sludge rock zvuka, SKC Novi Sad je nakon niza uspešnih koncerata ovoga žanra koji su bilo održani u proteklim godinama pod našim okriljem, odlučio da pokrene, nadamo se, novi brend koji će u narednim godinama prerasti u vodeći domaći događaj kada je reč o pomenutom zvuku i kulturi, poručuju organizatori.

Ulaznice su u prodaji putem Gigstix prodajne mreže po ceni od 500 dinara. Naknadno će biti puštene u prodaju old school ulaznice koje će biti u prodaji u CD šopu Mungos.

0