Festival Poezika u Novom Sadu

U subotu i nedelju, 9. i 10. juna će se u kulturnom centru Novog Sada održati peti po redu festival posvećen umetnosti pevanog stiha, Poezika.

Na festivalu će se predstaviti pesnici i muzičari Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš i Kralj Čačka, koji će zajedno napraviti lirsko-muzički performans. Slušamo koncert sastava Stray Dogg koji je postao omiljeni bend publike u regionu poslednjih godina.

Publika će imati priliku da gleda film Florian, mladog reditelja Daria Bukovskog, koji se bavi položajem umetnika u regionu ‒ film je predstavljen na brojnim festivalima uključujući i čuveni u Kanu u Francuskoj, The Earth Day Film Festival u Americi, kao i SCENECS u Holandiji.

Tri novosadska kantautora Miloš Zubac, Milan Korać i Nemanja Nešić, uz pratnju Nenada Patkovića i Đorđa Bubnjevića iz Šinobusa, kao i Svetozara Nešića, provešće nas kroz magični svet pesničkih velikana Miloša Crnjanskog, Dobriše Cesarića, Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa, Milovana Danojlića, Milutina Bojića, Duška Trifunovića, Miroslava Antića, Pera Zubca, Milana Mladenovića i drugih.

Ove godine posetioci će imati privilegiju da uče od velikana kao što je muzičar i producent Chris Eckman, frontmen grupe The Walkabouts i suvlasnik izdavačke kuće Glitterbeat Records, koji tri godine za redom dobija prestižnu internacionalnu nagradu Womex za najbolju izdavačku kuću. Chris će na radionici otkriti tajne zanata muzičke produkcije i zainteresovane uputiti koji su koraci do dobrog izdavača i svetske prepoznatljivosti.

Naravno, ove godine, kao i do sad, izuzetno važan deo festivala jesu koncerti posebnih aktera koji se biraju putem konkursa. Njihovi koncerti otvaraju festivalske večeri, a na odluku ko će nastupiti ‒ možete i sami uticati javnim glasanjem na strani Magazina Poezika.

Svi programi festivala Poezika su besplatni.

img_9035-copy