Festival Omladina 2019 večeras u Subotici

U subotu, 25. maja, biće održan tradicionalni festival Omladina na Stadionu malih sportova u Subotici.

Festival Omladina je muzički festival neafirmisanih mladih muzičara koji se održava u Subotici, a koji je mnogim  umetnicima kao što su Pekinška patka, Film, Piloti, Lačni Franz, KUD Idijoti, Majke, Laufer, Galija i mnogi drugi bio odskočna daska u daljoj karijeri.
Održavao se svake godine počevši od 1961. godine sve do 1990. godine. Festival Omladina je 2012. ponovo zaživeo, te se održava i danas. Festival u početku nije privlačio pažnju šire javnosti, međutim kvalitetni mladi neafirmisani izvođači najbolje su iskoristili pruženo i festival je reputacijom dostigao nivo afirmisanih muzičkih festivala na kojima su nastupale domaće zvezde. Poslednjih nekoliko godina festival organizuje Kancelarija za mlade grada Subotice.

Stručni žiri  doneo je odluku da na festivalu Omladina 2019 u takmičarskom delu nastupaju sledeći bendovi: Johanbrauer iz Beograda koji sviraju garage/post-punk, Bulka progressive rock/metal bend iz Novog Sada, Playground Hustle eksperimentalni hip hop elektro akustični sastav iz Zagreba, glam rock bend Clyde iz Novog Sada, post-grunge bend Danga iz Beograda, eksperimentalni duo iz Osijeka Layka i VHS Stereo koji dolazi iz Užica i svira alternative rock.

Pobednik festivala će biti nagrađen opremom u vrednosti od 50 000 dinara, solističkim koncertom u Subotici, nastupom na nikšićkom Bedem festu i plasmanom u emisiji Bunt na RTS-u.

Publika će imati priliku da na festivalu sluša i pet specijalnih gostiju, a to su: heavy r’n’r bend Multietnička atrakcija iz Beograda, Stuttgart Online – garažni rokenrol bend iz Beograda, Sergio Lounge iz Beograda, a žanr koji svira je lounge muzika, sa primesama diska, italo-diska, šlagera i eksperimentalne muzike, pobednik je Bunt rok festivala 2018. godine i Demofesta u Banjaluci 2018. godine, bend Ki iz Makedonije koji svira electro pop i koji je pobednik festivala Omladina 2018 i sastav koji svira electronic rock/breakbeat/synth-punk Kontradikshn iz Slovenije.

Od 19 do 20 časova za atmosferu će biti zadužen Dj Gustav, a after party će biti u klubu Mladost.

Početak događaja je zakazan za 19 časova, a ulaz je bespatan.

IMG_4993