Festival Ekoslavija početkom avgusta

Drugi festival ekologije i antifašizma održaće se 6. i 7. avgusta u Subotici, u parku Mini Jugoslavija.

Cilj festivala je promovisanje ekoloških principa kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takođe i promovisanje antifašizma kao univerzalne humanističke vrednosti i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima. Festival se organizuje i kako bi se podržale samoorganizovane solidarne inicijative u Subotici. Ove godine prihod od ulaznica biće usmeren za inicijativu Obrok solidarnosti, u okviru koje samoorganizovana grupa pod okriljem subotičkog ogranka organizacije Združena Akcija Krov nad glavom, kuva i distribuira tople obroke ugroženim ljudima na teritoriji grada Subotice.

Organizatori festivala su pored muzičkog programa pripremili i brojne aktivnosti poput eko radionice, oslikavanja eko murala, predavanja, projekcije filmova, biciklističke vožnje, izložbe radova underground umetnika, promocije projekta Ženski glasovi i izložba fotografija Portreti žena, debata o pojavnim formama fašizma danas, istorijatu ranijih formi i načinima suprotstavljanja i borbe i predstavljanje zbornika Ovo svakome može da se desi Združene akcije Krov nad glavom.

Prvog dana festivala od 20 časova nastupa subotička kantautorka Ana Marija Tumbas, koja odnedavno nastupa pod imenom Stroberiz. U 21 čas nastupa alternativna vojvođanska folk banda Kurta Utca, u 22 časa nastupa novosadski sastav Nemi pesnik, dok od 23 časa nastupa muzički duo Lepša Brena i za kraj, od ponoći će nastupiti beogradski eksperimentalno alternativni rok trojac Vizelj.

Koncertni deo drugog dana festivala od 20 časova započeće žestoki hardcore-punk bend Kalo, u 21 čas nastupiće Nagon, nakon njih u 22 časa stupaju na scenu dobro poznati novosadski pankeri Neprijatelj prelazi zeku, u 23 časa u punom sastavu nastupa pankburaški sastav Zbogom Brus Li i za kraj beogradski ska pank bend Samostalni referenti od ponoći.

Ulaznice su u pretprodaji za prvi dan po ceni od 500 dinara, drugi dan 600 dinara i komplet za oba dana po ceni od 1000 dinara. Prodajna mesta u Subotici su Mini Jugoslavija, Café-bar Dvorištance, Novom Sadu Crni Ovan, Somboru Bar Dve krigle debele, u Senti Zentropia i Bačkoj Topoli Izlog ideja ili online uz pomoć formulara na sajtu Ekoslavije.

Postoji i mogućnost korišćenja kampa po ceni od 800 dinara za oba dana.