Eyot novim videom najavljuje album, ali i seriju koncerata Džez istoka!

Muzički sastav EYOT objavio je još jednu kompoziciju sa novog albuma 557799, koji će 23. oktobra izaći za američku izdavačku kuću Ropeadope.

Video zapis je snimljen na arheološkom lokalitetu Lepenski Vir u okviru Koncertne serije – Džez Istoka čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Kako pojašnjava EYOT, ovaj naziv albuma i kompozicije 557799 predstavlja ritmičku šemu u taktovima pet, sedam i devet osmina koji su na neki način osnova tradicionalne muzike na Balkanu, ali i više od toga, jer predstavlja oličenje života i istorije koja je uvek bila burna u ovom delu sveta, uz zaključak: To je ritam našeg srca.

Nakon snimanja na Lepenskom Viru, EYOT nastavlja seriju koncerata u gradovima na istoku Srbije. Zbog poznatih okolnosti, u uslovima koje diktira zdravstvena situacija, organizatori nisu u mogućnosti da predstave listu svih nastupa pa će to raditi pojedinačno za svaki koncert. 

Ovu koncertnu seriju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a prvi nastup grupa EYOT održaće u Boru u ponedeljak 12. oktobra u Velikoj sali bioskopa Zvezda, sa početkom od 19 sati. Koncert organizuje Centar za kulturu Bor.

Biografija grupe EYOT spada u izuzetne priče za bilo koje vreme i za bilo koji deo sveta. Objavili su do sada četiri albuma – sve za inostrane izdavačke kuće – i nastupili u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno dostignuće za bilo koji sastav, a posebno onaj koji svira džez. Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.