Dead Can Dance po prvi put dolaze u Srbiju

Kultna australijska post-punk grupa Dead Can Dance nastupiće u beogradskom Sava centru u petak, 28. juna, 2019. godine.

Nakon mnogo godina iščekivanja, Brendan Peri i Lisa Džerard preneće publici u Beogradu deo svoje magije koju zajedno stvaraju skoro 4 decenije! Još kada su započeli svoj zajednički put u Melburnu 1981. godine, naziralo se da će ovaj dvojac podići lestvice u muzičkom svetu do jednog potpuno drugačijeg nivoa. Nikada nisu bili samo bend i nikada svoju muziku nisu ograničavali žanrovima ni pravilima – eksperimentisali su, otkrivali nove zvukove, istraživali različite kulture i epohe, pričali neispričane priče ljudskog duha, stvarali nešto novo i drugačije, šetali se po muzičkim žanrovima i sklapali ih u jednu predivnu i smislenu novu celinu. Mi smo tu da se naštimujemo na frekvenciju Zemlje i na povezna tkiva sveta na koja reagujemo – jezik, boje, kostime, poeziju, literaturu, kuhinju, mirise…,  objasnila je Lisa svojevremeno gde crpe inspiraciju.

Dok slušate njihovu muziku, vi vidite i osećate jedan potpuno drugačiji svet i bolje razumete onaj u kojem živite. Dead Can Dance ne stvaraju muziku, oni stvaraju magiju! Važan sastojak toj magiji daje glas izuzetne Lise Džerard, koja je, nesumnjivo, jedan od najboljih svetskih vokala. Izdvajala se rasponom i senzibilitetom još na početku karijere, a dugogodišnjim radom na sebi i svojoj interpretaciji samo je potvrdila svoje kvalitete. U timu sa namrgođenim genijalcem kakav je Brendan Peri, i dalje uspeva da fascinira onim što stvara i načinom na koji to prenosi na publiku.

Za 37 godina postojanja izdali su osam studijskih i tri live albuma, imali nekoliko uspešnih svetskih turneja, komponovali su muziku za brojne filmove od kojih je verovatno najpoznatija njihova uloga u ostvarenju Gladijator. Bilo je perioda kada su zbog fizičke razdvojenosti neminovno došli i prekidi u zajedničkom radu, kada su gradili uspešne solo karijere, ali na veliko zadovoljstvo fanova širom sveta, pokazali su da i dalje mogu da budu odličan tim kada su se 2011. godine ponovo spojili, stvorili album Anastasis i ponovo krenuli na turneju.

Početak događaja zakazan je za 20 časova. Ulaznice po ceni već od 2900 dinara u prodaji su od petka, 7. septembra, na prodajnim mestima Eventima, kao i online na www.eventim.rs.

Dead Can Dance _Dionisus