Beogradske horske svečanosti za vikend u Domu omladine Beograda

Internacionalni festival Beogradske horske svečanosti biće održan od 28. do 30. septembra u Domu omladine Beograda.

Tokom tri dana, u okviru Doma omladine Beograda, nastupiće veliki broj fenomenalnih vokalnih umetnika, kako u revijalnom, tako i u takmičarskom delu programa. U revijalnom delu programa na bini će se naći horovi Viva Vox, Collegium Musicum, Philip Koutev Ensemble, Theodosii Spassov, Vokalni kvartet Ming i orkestar Stanislav Binički.

Direktor festivala, dirigent Milan Mika Aćimović, koji je pre dve godine osnovao Gradski hor Beograda, objasnio je ideju za pokretanje nove manifestacije činjenicom da srpska prestonica kao grad sa najviše horova u Srbiji nema manifestaciju koja bi to podržala, podsetivši na nekadašnje Jugoslovenske horske svečanosti koje su se održavale u Nišu.

Horove će bodovati žiri u kome su dirigenti Darinka Matić-Marović, Dragana Jovanović i Vesna Šouc, prvakinja Beogradske opere Snežana Savičić-Sekulić, primadona Radmila Smiljanić, pijanista profesor Arsen Čarkić, kompozitor Ivan Jevtić, dirigent u kompozitor Aleksandar Sedlar i pijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov.

Aćimović naglašava da cilj nije pobeda, već druženje i razmena iskustva među članovima horova, zbog čega nisu ni zadali obavezan repertoar, niti žanrovsko ograničenje.

Cena ulaznice za svako zasebno veče iznosi 1200 dinara i možete je nabaviti putem mreže Eventim. Organizatori su najavili da će sav prihod od prodaje ulaznica biti namenjen deci u Svratištu, kao i talentovanim učenicima muzičkih škola koji nisu u mogućnosti da kupe instrument.

IMG_8954