U oči, uoči Belgrade Riot Festa, festivala zvuka Oi!/streetpunk ulica

Ostalo je još samo nekoliko dana do trećeg izdanja Belgrade Riot festivala, festivala koji je prvi put održan 23. januara 2016. i koji svaki put donosi nešto ekskluzivno i jedinstveno.

U odnosu na ostale festivale koji su isključivo koncentrisani na čist andergraund zvuk, osnovna razlika je učestalost održavanja i prostor u kome se festival održava. Poprilično dugo nismo mogli da vidimo festival ovog tipa u prostoru koji je opremljen u meri u kojoj je Dom omladine, a takođe su zbog organizaciono-tehničkih problema slični festivali doživljavali gašenje već nakon prvog izdanja ili neredovno održavanje.

Prva dva izdanja donela su nam fuziju žanrova. Prvo je bilo posebno samom pojavom, kao i bendovima koje domaća publika veoma voli. Tog 23. januara u Amerikani smo mogli da vidimo Koalicioni sporazum, Heller, Totalni klošare, Kugu, Soulcage, Birtiju, Decu apokalipse, Hit by pain i Jorgovane, kao i sudar starosedeoca scene i mladih naraštaja, mnogo srećnih i nasmejanih ljudi. Drugo izdanje je već prvim najavljenim imenima istaklo Belgrade Riot zbog velikog povratka na scenu Direktora i NBG-a. To veče je zaista bilo posebno jer su se na sceni našli ljudi koji su obeležili pank beogradskih ulica devedesetih godina, a njih su premijerno mogli da čuju i oni koji u to vreme još nisu ni bili rođeni i koji su impresije sticali putem interneta i kroz priče starijih. Uz Direktore i NBG ovo veče su upotpunili veoma znani izvođači- Infected Rain, Nadimač, T-error, Scordisci i Blanquito Cojones.

img_8109-copy

Treće izdanje festivala koji organizuje Route 011 koncentrisano je na Oi!/streetpunk zvuk, a doneće nastup pionira svetskog Oi! punk zvuka, benda The Last Resort. The Last Resort je svetski poznat Oi bend, koji je pomenuti žanr gradio sa ostalim velikanima. Moderni Oi zvuk se samo nadovezuje na osnove koje su postavili pre mnogo godina. A Way Of Life, prvi album The Last Resorta, je klasik i to niko ne može da ospori.  Zajedno sa Angelic Upstartsomkoje smo imali čast da slušamo na EXIT Festivalu, Blitzom i sastavom The Business čine svetu četvorku svetskog Oi! punka. Jedni od tvoraca i pionira ovog stila života će se ove godine, u subotu, 21. oktobra, baš u Beogradu oprostiti od dugogodišnjeg gitariste Kieth Hillyera, poznatijeg pod nadimkom Beef. Tokom nastupa benda može se očekivati neizbežni haos, posebno zbog odlaska Beefa iz ekipe.

Kao co-headlineri ove godine će nastupiti voljeni beogradski Oi! sastav Birtija. Oni su prvi dosadašnji povratnici na festival. Iako je tako, ovaj nastup je poprilično ekskluzivan jer će biti tek treći nakon januara 2015. godine. Kult Birtije je fenomen koji se izuzetno retko viđa. Imaćemo priliku da čujemo  izrenjaninsku šlager grupu Drink Or Die, koji u poslednjih nekoliko godina ima najaktivniji period karijere, iako zvanično postoje od 2002. godine. Legenda kaže da je za njihovu neaktivnost kriv Delirium tremens, na nama je to da proverimo. Žuta minuta je svima manje-više dobro poznata u Srbiji i regionu. Bend koji je za sedam godina rada održao značajan broj nastupa ove godine je izdao album I, šta ćemo sad? koji će, ovom prilikom, biti promovisan. Takođe, publika će imati priliku da čuje ne tako davno osnovani beogradski bend Štab, kao i Cepene ćunke, predstavnike južne pruge.

IMG_6782 (Copy)

Jasno je da je ovogodišnji Belgrade Riot prava poslastica za ljubitelje Oi!/streetpunk zvuka, a karakteristike koje su krasile prva dva izdanja daju do znanja da će i na trećem biti puno kvalitetnog zvuka, visok kvantitet popijenog piva i mnogo dobrih vibracija. Dođite i uživajte u festivalu kakav dugo nismo mogli da vidimo na našim prostorima, a koji preti da postane ozbiljna tradicija!