Šta spremaju Kasirke?

Beogradski alternativni rock sastav Kasirke se posle duže pauze vraća na muzičku scenu. Koncertom u Novom Sadu 17. marta su se i zvanično pojavili u javnosti i podsetili nas na svoje postojanje. Ono što vas od njih očekuje u narednom periodu su tri nove pesme. Zahvaljujem se Kasirkama što su mi pružili priliku da preslušam nov materijal i da vam ga ovim tekstom predstavim.

Aktivni su još od 2011. godine i osnovu benda čine basista Dušan Perunović, poznat i pod pseudonimom Fantazmo, i Uroš Mladenović na gitari. Nimalo manje važni su i Miloš Filipović Mifa, bubnjar i Bojan Mitrašinović, gitarista. Svoje korene su mahom pronašli u post-panku, ali tokom godina njihov zvuk je evoluirao, što se najbolje čuje na novim pesmama. Koncertno dosta aktivni, lako su zapali za oko izdavaču Multimedia Music koji im 2016. godine objavljuje debi album Nemir. Sa izdanja se izdvajaju hitovi Čudni ljudi i Soba ljubavi, kao i naslovna numera.

Paralelno sa ponovnim koncertnim aktivnostima, u narednom periodu Kasirke planiraju i novu muziku. Tri singla će se pojaviti jedan za drugim tokom narednih meseci. Ono što se može očekivati na novom materijalu je prvenstveno napredak u kreativnom smislu. Bend je zadržao svoj stil koji se bazira na retro zvuku, ali se jasno čuje da su se trudili da ne ponove ono što su već snimili. Sve tri numere su jedinstvene na svoj način, svaka ima neki svoj stil i temu. Kasirke vole da mešaju osamdesete i devedesete i to je ono što ih odvaja od drugih na domaćoj sceni. Pre nego što čujete tri nove pesme potrudiću se rečima da vam dočaram njihov kvalitet.

Sidra – malo me je podsetila na Arctic Monkeys jer ima taj neki šmekerski stil. Odličan gitarski rif, naglašen refren i fantastičan brejk čine ovu pesmu možda i najboljom koje su Kasirke do sada snimile. Dušan svojim vokalom samo dodaje pozitivnu energiju kojom ova pesma obiluje.

Sve zavisi od nas – mračna numera, dobrog ritma i zanimljive atmosfere. Uroš malo recituje, pa malo peva, što samo pojačava jedinstveni doživljaj ove pesme. Počinje lagano, a kulminira u totalnom rock haosu. Iskreno, jedva čekam da je čujem uživo!

Tu gde me ne vidiš – totalno drugačija od prethodne dve, lagana, skoro pa balada. Ima interesantnu melodiju koju upotpunjuje i sintisajzer. Ponovo Dušan na vokalima daje sve od sebe da ovom pesmom zahvali svim muzičkim herojima iz osamdesetih.

Za poštovanje je kako su Kasirke uspele da u 2018. godini ožive new wave zvuk. Ovo nikako nije retro materijal jer zvuči dovoljno sveže. To je baš onaj napredak koji se očekivao posle albuma kakav je bio Nemir. Koji god da su im planovi za budućnost, ova tri singla su dobar znak da su na pravom kasirkeputu!