Šta očekujemo od Gibonnija u Novom Sadu

Osmog marta, u Novom Sadu, ponovo nastupa Gibonni, sedam godina nakon prethodnog, veličanstvenog koncerta. Kao neko ko je na ti sa publikom, on uvek daje sve od sebe da svojim prijateljima udovolji, a verujemo da to ni sada neće biti izuzetak. Prvi koncert je trajao skoro tri sata i Gibonni je odsvirao skoro sve svoje najveće hitove. U međuvremenu, od albuma Toleranca koji je tada promovisao, pojavila su se dva nova izdanja.

20th Century Man, koji je bio omaž osamdesetim i prvi put da Gibonni peva na engleskom, našao se u prodaji 2013. godine. Novi album, Familija, koji je snimio sa svojim muzičkim ocem Oliverom Dragojevićem, je već dve godine aktuelan na listama i radio stanicama u regionu. Gibonni nikome ne ostaje dužan, pa neće ni nama koji ćemo prisustvovati ovom događaju u Novom Sadu. Osim pesama koje će sigurno svirati, ima i nekoliko koje bi publika volela da čuje, a na prethodnom koncertu ih nije izveo. Kako je ovo turneja u okviru koje promoviše aktuelni album Familija, sa nestrpljenjem očekujemo da mu pomognemo da otpeva Sreću, da nas preplave emocije kada počne Udica ili da pustimo koju suzu uz Bella Figura, Bella Pitura. Gibonni do sada nije pevao na engleskom u Novom Sadu, a ako to bude hteo, mogao bi da nas razveseli sa naslovnom numerom albuma 20th Century Man, koji je podelio njegovu publiku. Još uvek se pronalaze komentari u kojima mu poručuju da mu maternji jezik bolje stoji.

Gibonni

Kada su u pitanju bezvremenski hitovi, na prošlom koncertu ostao nam je dužan pesama Vesla na vodi, Sebi dovoljna, a nesumnjivo će publika biti zadovoljna ako otpeva i Ako me nosiš na duši. Prijala bi i stara Svi moji punti kad se zbroje, a kakva bi atmosfera bila na Šta će meni moja dica reć teško je i zamisliti. Ne sumnjam da će Gibonni pevati i novu Nisi više moja bol, ali da mu to napomenemo u slučaju da čita ovaj tekst.

Kao neko ko je već preko trideset godina na sceni, Gibonni još ima šta da kaže svojim pesmama. Njegovi albumi su cenjeni i od strane kritike ali i od kolega, neretko se dešava da ga svesno ili nesvesno kopiraju. Do sada je snimio deset studijskih albuma i više koncertnih i kompilacijskih izdanja. Najveću popularnost je dostigao izdanjem Mirakul iz 2001. godine, a svakim sledećim albumom je tu popularnost samo širio. Njegovi koncerti su spektakl koji se ne propušta. Osim neposredne komunikacije sa publikom uvek su tu i gosti koji ponekad dolete iz inostranstva samo zbog tog jednog nastupa. Ovakvim potezima, Gibonni od svakog svog koncerta pravi jedinstveni događaj, koji ne može da se ponovi. Uz repertoar koji je obavezan na njegovim nastupima i ovih nekoliko numera koje nam je dužan, koncert u Novom Sadu 8. marta će možda trajati i četiri sata, ali verujem da se niko neće zbog toga buniti!