PRISećanja novinara

U prisećanjima naših fotografa na omiljene fotografije i tri naljbolja koncerta na kojima su bili, upoznali smo vas sa konceptom top lista članka koji ćemo ove godine pisati, s obzirom na to da postojimo tek četiri meseca, a i da ne želimo da pišemo obične top liste koncerata, albuma ili nečeg drugog, već da smislimo malo kreativniju vrstu članka koji bismo objavljivali krajem jedne, odnosno početkom naredne godine.

Kada su u pitanju novinari, njihov odabir najboljih koncerata je sledeći:

Aleksa Glišić

Aleksa je izveštavao sa 7 događaja, od toga 6 koncertnih i jedne probe benda i uradio je 6 video intervjua.

Kada su u pitanju tri najbolja događaja koje je posetio od kada je sajt osnovan, Aleksini utisci su sledeći: Lakše pitanje niste mogli da mi postavite. Toxic Weekend u pan(k)čevačkoj dvorani Apolo, Jorgovani u Božidarcu i Miki Pirs u URMUS-u.
Toxic Weekend je jedan od najboljih pank festivala u Srbiji i regionu. Po mom iskrenom mišljenju, prvi dan ovog festivala je bio bolji. Drim timu Kamene kare i Trula romansa su se na ovom festivalu pridružili beogradski pank sastav Mrka kapa i oldschool Pančevci Nazad u prošlost. Odlično organizovan festival, prejaki nastupi i neponovljiva atmosfera čine ovaj festival nezaboravnim.
Što se tiče Jorgovana, šta reći, a ne zaplakati? Ove boemske pankere pratim od prvog nastupa. Tokom 2016. su mnogo napredovali što se imidža, muzike i publike tiče. Koncert u Božidarcu obeležio je jedinstveni kafana-šik koji nam mogu prirediti samo Jorgovani. Uz pomoć odličnih gostiju, dobre atmosfere, zvuka i pesama, momci su ovo veče učinili svirkom za pamćenje.
Poslednji ali nikako manje bitan, drugi oproštajni koncert beogradskog pank benda Miki Pirs. Iako nisam izveštavao, prva najava na sajtu je bila za ovaj koncert, prva galerija je bila s ovog koncerta, kao i prvi snimak na našem YouTube kanalu. Zbog toga ovaj koncert za mene ima sentimentalnu vrednost. Osim toga, kao i svaki put, nastup Vajagića i ekipe je bio vrhunski. Odličan zvuk propraćen veselim tekstovima učinio je ovaj nastup Miki Pirsa mojim izborom za najlepši u godini i zahvaljujem se istom za prve trzaje moje novinarske karijere.

img_2791-copy
Jorgovani @ Božidarac, novembar 2016.

Milica Arbutina

Milica izveštavala sa 10 događaja, od toga 8 koncertnih i dva drugačijeg tipa, napisala jednu kolumnu i uradila je 2 video intervjua.

Kada su u pitanju tri najbolja događaja koje je posetila od osnivanja sajta, Milica kaže sledeće: Prvo mesto zauzima Marky Ramone. Na toj svirci sam videla jako dobru energiju i i sama je doživela, a to ne viđam po ostalim svirkama, kako lokalnih, tako i stranih bendova. Na drugom mestu je koncert Goblina u KST-u zbog toga što više volim manje svirke u manjem prostoru, tako da je ovaj nastup Goblina bio pogodak. Treće mesto zauzima The Street Code. Bila je to najveća rep žurka ove godine, na kojoj sam se odlčno provela i saznala za postojanje neki novih sastava odličnog kvaliteta.

img_3489-copy
Marky Ramone’s Blitzkrieg @ Mikser House, decembar 2016.

Mateja Cvetičanin

Mateja je izveštavao sa 5 događaja, uradio jedan tekstualni intervju, napisao dve recenzije albuma, kao i dve kolumne.

Kao što smo spomenuli u tekstu sa izborom fotografa, u ovom će se imaginarna pravila malo kriviti ili kršiti, a s tim krivljenjem, odnosno kršenjem započinjemo kada je u pitanju Matejin izbor koncerata od kad je član sajta: Odlučio sam se za to da odaberem samo jedan koncert i to je Thrash-Moshing Friday održan u CUK Imago. Lepo je videti domaće bendove koji poseduju kvalitet i pokazuju ga bez stida.
Odabrao sam samo ovu jednu svirku jer se zadesilo da ostale svirke koje sam ispratio kao član portala nisu dovoljno jake za mene (ili mi se nije svidelo, ili ne slušam te izvođače) da bih ih uvrstio u najbolje.

img_4784
Scavenger @ Thrash With Us Festival, oktobar 2016.

Marija Perić

Marija je izveštavala sa 17 događaja, uradila jedan video, kao i jedan tekstualni intervju.

Marijin odabir najbolja tri koncerta od osnivanja sajta izgleda ovako: Koncert na kojem sam zapečatila svoju ljubav prema black metalu i na kojem sam videla šta znači voleti i osećati muziku koju stvaraš bio je koncert sastava Negura Bunget i Ossific.
Zatim nastup benda Battleme. Članovi ovog sastava su imali neopisivo dobru komunikaciju sa publikom, a njihove su fore, iako ispričane na engleskom, izazvale smeh među ljudima. Takođe, veću energiju na manjoj bini u životu nisam videla.
Treći događaj koji je na mene ostavio utisak bio je nastup sastava The Bohemians. Sve što bih o ovome rekla, već je kazao moj kolega Danilo u PRISećanjima fotografa.

dsc_4613
Battleme @ DOB, oktobar 2016.

Ivan Bodiroga

Ivan je izveštavao sa 6 koncerata, uradio jedan intervju i napisao jednu recenziju albuma.

Kada su u pitanju najbolji koncerti koje je posetio od kad je član sajta, Ivan kaže sledeće: Iako sam Deathonation gledao mnogo puta i znao sam šta da očekujem od same svirke, izdvojio bih je zbog neverovatne energije i atmosfere u samom centru grada.
Lazar i Velar, dva trojca koji sviraju potpuno drugačiji pravac metala, koji su me oduvali svojom sposobnošću naracije kroz muziku.
Iako je ovde ubačena doza subjektivnosti jer se radi o drugarskim bendovima, kao treći koncert bih odabrao Deathrashing u Dvorištu. I dalje je to bila jedna sjajna svirka kvalitetnih bendova, sa atmosferom kakva dolikuje žanru i koju dugo vremena nisam doživeo.

img_7550
Deathonation @ Winter Fest, decembar 2016.

Jelena Ostojić

Jelena je izveštavala sa 9 događaja, uradila je jedan tekstualni i jedan video intervju, kao i jednu recenziju albuma.

Kada je u pitanju odabir tri najbolja događaja od osnivanja sajta, Jelena kaže sledeće: Kako pišem za dva portala, nekako se poklopilo da je dosta omiljenih koncerata rađeno za onaj drugi, jer sam na PRIS-u prepuštala te koncerte nekom iz redakcije ko takođe voli bend i voleo bi da izveštava. Od ovih 9 na koje sam išla pod okriljem PRIS-a, najviše su se istakli koncert Iana Gillana u Sava centru, kao i koncerti sastava Dža ili bu i Planet of Zeus u DOB-u.
Iako poprilično miran koncert, sa sedećim mestima, koncert Gillana na kojem je pevao hitove sastava Deep Purple zauzima posebno mesto u mom srcu jer nije mala stvar uživo slušati ovakvu legendu rokenrola.
Hronološki se sledeći održao koncert sastava Dža ili bu, na kojem su promovisali svoj sedmi studijski album Sedma sila. Bio je to sirov pank nastup, nabijen energijom. I publika i bend su osećali muziku koja je dopirala iz zvučnika, pa tako kreirali sjajnu atmosferu. Veliki plus je bio i što je gost na koncertu bio Zoran Marinković iz grupe Bjesovi.
Poslednji, ali ne i manje bitan, je nastup grčkih stoner vukova, sastava Planet of Zeus. Ovo je bio jedan od onih događaja kakvi mi najviše prijaju. Stoner je moj fah. Čini da mogu da zatvorim oči i potpuno se prepustim zvuku. Još bolji utisak je ostavio prisan odnos benda sa publikom, a to je ono što ja najviše cenim.

img_0823-copy
Ian Gillan @ Sava centar, novembar 2016.

Milan Mazinjanin

Milan je izveštavao sa jednog događaja, napisao jednu recenziju albuma, kao i dva tekstualna intervjua.

Kako nije izveštavao sa više događaja od kada je član sajta, osim koncerta sa kojeg je izveštavao, Milan je odabrao i dva koncerta kojima je prisustvovao, a sa kojih su izveštavali drugi članovi sajta: Kako je to moj prvi (a za sada i jedini) izveštaj za PRIS portal, neminovno je bilo da navedem humanitarnu svirku za malog Stefana. Ipak, ne navodim je samo iz tog razloga. Sjajna energija mladih ljudi, kako na bini tako i ispred nje, naterali su me da ovo veče dugo, dugo pamtim. Ovaj koncert se u svakom smislu može svrstati u top 5 koncerata domaćih sastava koji su se dogodili sada već prošle godine. Dakle, sjajna metal manifestacija humanitarnog karaktera i ujedno moj prvi izveštaj za voljeni PRIS.
Deathrashing u Dvorištu! Iako nisam pisao izveštaj o ovom događaju, što moralno-etički gledano ne bi bilo korektno, s obzirom da sam na istom nastupao sa svojim bendom Scavenger, ovaj događaj navodim. Kao organizator ovog koncerta moram da kažem da sam izuzetno zadovoljan celokupnom realizacijom ovog događaja. U ne tako velikom klubu Dvorište bilo je devedesetak ljudi, interakcija sa publikom i podrška publike bile su na zaista visokom nivou. Ovakvi koncerti su i te kako potrebni domaćoj alternativnoj sceni!
Deathonation na trgu je moj treći izbor. Odluka organizatora Winter Festivala da priliku da nastupe na otvorenom, u samom centru vojvođanske prestonice pruži mladom thrash metal sastavu bila je pun pogodak. Postali smo svedoci užasne činjenice da mladi bendovi imaju sve manju podršku medija i organizatora (čast izuzecima, naravno). Sastav Deathonation je dobio priliku koju je iskoristio na više nego zadovoljavajući način. Kako je i u našem izveštaju sa ovog koncerta rečeno, ovaj koncert možemo uvrstiti u najsvetlije trenutke u godini koja je za nama.

img_7928-copy
Nadimač @ Belgrade Riot Fest, oktobar 2016.