PRISećanja fotografa

Ustaljeni princip na mnogim sajtovima alternativne kulture je kreiranje lista najboljih izdanja iz sveta muzike, filma, stripa i slično. Svakako da je ove godine pomalo nerealno to da činimo, pošto nismo proslavili još ni četvrti mesec postojanja, a takođe, zbog želje za uvođenjem inovativnih principa sabiranja utisaka, pitanje je da li ćemo imati objave po ustaljenom principu spomenutom u prvoj rečenici. No, to je već nešto čime ćemo se bavitiu narednom periodu.

Ono što smo se odlučili da uradimo, jeste da napravimo zbir od pet fotografija i tri najbolja koncerta od kada portal postoji, a u izboru naša trenutno tri aktivna fotografa, kao i tri najbolja koncerta o kojima su naši novinari pisali. U članku koji će biti u vezi sa izborima novinara biće nekih izuzetaka, s obzirom na to da određeni članovi zbog još uvek kratkog boravka na sajtu nisu pisali sa ukupno tri događaja, a složićete se da onda tu ne postoji bilo kakav izbor.

Kada su fotografi u pitanju, njihov izbor omiljenih fotografija i koncerata je sledeći:

Danilo Krša

Danilo je galerijama ispratio 12 događaja. Pet fotografija koje je načinio i favorizovao možete pogledati ispod.

Kada su u pitanju najbolja tri događaja koja je posetio od kada je član sajta, Danilo kaže sledeće: Uprkos bogatoj koncertnoj sezoni, ova godina ostaće mi upamćena po koncertima grupa The Bohemians, jubileju Električnog Orgazma i fenomenalnom KST-u koji, po tradiciji, nije podbacio ni ove godine, priredivši fenomenalan maskenbal. The Bohemiansi su, van svakih očekivanja, uspeli da vrate u život Fredija i podignu Sava centar na noge, koncert godine, po mojoj proceni – baš zato što je retko ko očekivao tako upečatljiv nastup. Gile i ekipa iz Orgazma ne moraju mnogo da se objašnjavaju – 30 godina kultnog albuma Distorzija proslavljeno je kako dolikuje – nezaboravnim koncertom u DOB-u, a kraj godine doneo je i tradicionalni KST-ov maskenbal, sa preko 2000 različitih kostima i celovečernjom ludnicom. Događaj koji svakako nije trebalo propustiti.

Sandra Jakovljević

Sandra je galerijama ispratila 11 događaja. Pogledajte fotografije koje je ona odabrala:

Kada su u pitanju tri najbolja od ovih 11 događaja koje je fotografisala, Sandrini utisci su sledeći: Od 15. oktobra sam propratila, mogu reći, dobar broj bendova. Imala sam prilike da slušam muziku koju ranije nisam. Apsolutno svaka svirka na kojoj sam fotografisala na mene je ostavila prilično dobar utisak, ali naravno, uvek se neke izdvajaju. Za mene su to bili Brkovi, koji su napravili fenomenalan vikend u Novom Sadu i obe večeri prepunili klub dobrom energijom. Sledeći događaj koji me je fascinirao je bio Pozitivan koncert. Svaki bend koji je nastupao trudio se da bude što pozitivniji: Degeneza je otvorila koncert i bili su više nego dobri, a nakon njih su nastupile Tri Kapljice, Wolfram i Piknik. Cela ideja ovog koncerta – obeležavanje svetskog dana borbe priv side – kao i organizacija me je oduševila. I, na kraju, kao zagrevanje pred Novu godinu, otišla sam na koncert Električnog Orgazma u Firchie Think Thank Studiju. Mislim da o njima nema potrebe da se bilo šta kaže, dovoljno je da pogledate galeriju i sve će vam biti jasno. Tim koncertom sam završila rad za ovu godinu i izuzetno mi je drago što sam imala priliku da fotografišem jedan od najznačajnijih bendova YU rock scene.

Jovan Mihajlović

Jovan je galerijama ispratio 24 događaja. Pogledajte fotografije koje je on odabrao:

Kada su u pitanju najbolja tri događaja koje je posetio pod okriljem sajta, Jovan kaže sledeće: Pre svega, bilo je veoma teško od preko 1000 fotografija odabrati 5, pa nisam sebi zadao tu muku kojoj rešenja nema. Verovatno bi bilo potpuno drugačije da opet biram za dva sata. Kada su nastupi u pitanju, na prvom mestu ubedljivo se nalazi nastup benda Repetitor u Domu omladine Beograda. Jako kvalitetan nastup, sjajna atmosfera, nešto što dugo nisam video i što pretpostavljam da ću teško videti do narednog nastupa ovog benda. Na drugom mestu je nastup benda PogonBGD u Božidarcu. Umeće ovih momaka me svakim njihovim nastupom sve više zadivljuje. Melodičan, ali sirov, kvalitetan i prepoznatljiv zvuk jesu ono što krasi ovu četvorku. Odluka kada je u pitanju treći nastup mi teško pada, ali pretpostavljam da bi celokupan Riot festival mogao da zauzme tu poziciju zbog sveukupne slike tog događaja.

U narednom članku moći ćete da pročitate kakav je bio odabir novinara sajta, kada su u pitanju tri omiljena koncerta sa kojih su izveštavali.