Omaž ili tezga?

Ukoliko ste osoba koja posećuje koncerte većih, stranih bendova, sigurna sam u to da ste primetili jedan fenomen koji se javlja tokom poslednjih godina, a to je održavanje turneja koje su posvećene određenim albumima, best of turneje i slično.

Ne mogu  tvrdim da nije bilo ovako i mnogo ranije, ali je sada ova situacija svakako postala trend. Od kako idem na koncerte, krenulo je oproštajnim koncertom Judas Priesta 2011. godine, nakon kojeg su nastavili da imaju turneje i bili ponovo u Srbiji! Zatim sledi Metallica 2012. godine i turneja na kojoj je sviran Black album u celosti. Godine 2013. i 2014. zakačile su nas Made in Germany i Made in England best of turneje Rammsteina i Iron Maidena.

Tokom protekle godine desilo se nekoliko ovakvih koncerata, među kojima su oni Warrela Danea i braće Cavalera. Stoned Jesus nisu još ni održali jednu turneju do kraja, a već su zakazali sledeću, u okviru koje će proslaviti pet godina od izlaska albuma Seven Thunders Roar i izvoditi ga u celosti. U aprilu će u Beogradu Mayhem izvesti De Mysteriis Dom Sathanas u celosti, a Apocalyptica svirati Metallicu kako bi obeležila dvadesetogodišnji jubilej.

img_1486-copy

Dok je, s jedne strane, bilo savršeno čuti Black album, Roots ili Dead Heart in a Dead World uživo od početka do kraja i, ma koliko često mi želeli da vidimo i čujemo svoje omiljene bendove uživo što češće, ipak za to postoji i drugi način, a da to nije prolazak na staru slavu. Atmosfera na ovakvom tipu koncerata jeste sjajna i priznajem da mi jesu dragi. Odlično je videti proslavljanje jednog umetničkog dela kao što je muzičko izdanje horskim pevanjem svake pesme, bez izuzetka. Međutim, postavlja se pitanje koji je motiv muzičara koji organizuju ovakve koncerte?

Ne mogu, a da ne pomislim da je glavni razlog ovih turneja novac, pogotovo jer se često dešava da su u pitanju bendovi koji duži vremenski period nisu svirali ili ušli u studio. U ovom slučaju ne može, a da vam ne deluje kako je došlo do toga da se crni fond stanjio, pa su rešili da ga dopune.

Znam da mnogi ne vole Sabaton, ali je on najbolji primer kojeg mogu da se setim kada su u pitanju vrlo česti koncerti, sa konkretnim povodom koji ne treba izmišljati. Bend na svakih godinu do dve izbacuje novi materijal, pa tako ne moraju da smišljaju izgovore u vidu bitnih jubileja kako bi krenuli na turneju i zaradili.

Kako je očigledno da će se trend omaža nastaviti, ja ću svakako ići na ove koncerte i uživati u njima. Ali, uvek će mi negde nazad u mislima, dok sam na samom koncertu i kasnije kada budem pisala tekstove, stajati misao da sam išla da podržim tezgaroše i to nikako nije prijatno.