Istorija jedne pesme: Knocking on heaven’s door

Bob Dilan – američki muzičar, glumac, pesnik, umetnik i tvorac mnogih besmrtnih pesama. Kao kultna figura rokenrola, kroz gotovo pola veka stvorio je, uistinu, veliki broj svetski poznatih hitova na kojima su odrastale i odrastaju različite generacije! No, ovaj kratak tekst baciće osvrt na samo jedan od njih, Knocking on heaven’s door.

Ova pesma se prvi put pojavila davne 1973. godine, u filmu Pat Garrett & Billy the Kid. Reč je o američkoj vestern drami, snimljenoj u režiji Dejvida Samjuela Penkipa, koji se nekoliko godina ranije proslavio zahvaljujući filmu The Wild Bunch. Pored uloge kompozitora, Dilan je dobio i glumačku ulogu u filmu Pat Garrett & Billy the Kid, igrajući Ejliasa. Kompletan saundtrek za film napisao je Bob Dilan, koji u julu 1973. godine biva izdat kao zasebni album. Ovo izdanje predstavljalo je Dilanov dvanaesti studijski i prvi saundtrek album. Bilo kako bilo, od svih pesama koje su se našle na njemu, najveću popularnost i simpatije publike ugrabila je poetična kompozicija  Knocking on heaven’s door.

U samom filmu ona prati scenu u kojoj šerif umire od velikog broja rana, što čitavoj priči daje poseban dramatični ton. Podrazumeva se da je kompozicija izvedena u čast šerifa koji umire, pružajći alegorijski prikaz trenutka u kojem čovek biva na rubu smrti. Vremenom, autor je jedva primetno promenio tekst, uspevajući da ga načini još savršenijim. Dilanov primer sledili su i neki muzičari, stvarajući kaver verzije već odasve poznate pesme. Jedna od tih varijanti uspela je da proslavi kultnu rokenrol grupu Guns N’ Roses, a pored njih ova pesma se može čuti i u izvedbi drugih poznatih muzičara kao što su Brus Springstin, Erik Klepton, Avril Lavinj, Bon Jovi, U2, Fil Kolins i drugi.

Knocking on heaven’s door je živela svoj život, menjajući se od jedne kaver verzije do druge, poput narodne pesme koja se prenosila s kolena na koleno. S tim u vezi, čak je došlo do toga da je Bob Dilan dozvolio Tedu Kristoferu da originalu dopiše čitavu novu strofu. Tedova verzija posvećena je učiteljici i učenicima koji su bili tragične žrtve masovne pucnjave u Danblejnu.Naime, 13. marta 1996. godine, Tomas Hamilton naoružan revolverom upao je u osnovnu školu, u škotskom gradiću Danblejnu, ubivši sedamnaest učenika i učiteljicu. Tom prilikom iz pištolja je ispalio stotinu i devet hitaca, od sedam stotina četrdeset i tri metka koja je imao kod sebe. Događaj poznatiji pod nazivom Masakr u Danblejnu kasnije je postao glavni motiv i inspiracija mnogim piscima i scenaristima.

Nisam skoro srela klinca, a ni veterana, koji mi nije rekao da je ovaj kultni muzički komad bio jedan od prvih koji su naučili svirati ili pevati. Neki od njih su kreirali svoje verzije ove pesme, dajući joj na taj način lični pečat. Bez sumnje, Knocking on heaven’s door se sa pravom smatra jednom od pet stotina najvećih pesama prošlog stoleća.