Završen Revolution Festival

Polako ali sigurno stigli smo do poslednjeg dana temišvarskog Revolution Festivala posle 72 sata konstantne žurke. Ritam i atmosfera su nastavili istim tempom, kako kod publike tako i kod organizacije, kao da se nije osetilo da je zadnji dan festivala, koji je trebalo da bude najspektakularniji. Tri dana, ovaj stari/novi koncept festivala i njegov program koji je trajao 72 sata bez prestanka ipak su oduševili sve generacije – od dece, preko njihovih roditelja, pa do rejvera i ljubitelja festivala koji su stigli iz  različitih država Evrope. Tokom dnevnog programa, posetioci su uživali oprobavajući se u novim plesnim pokretima, igrama sa  mačevima i mnogim zanimljivim sadržajima.

Sva tri dana, posetioci su počeli masovno opet da dolaze samo za headlinere, tako da prvi aktovi, a ovog trećeg dana su to bili bendovi Flarhead, Graham Candy i Kuenta Tambu, opet nisu imali zaslužen broj ljudi, iako su isporučili dobar provod i simpatične nastupe. Uveče, čim je pao mrak, poslednjem danu festivala su atmosferu pojačale snažne munje i gromovi. Vreme je planiralo da se pokvari, ali to nikog nije nateralo da pobegne kući. Sva sreća nije bilo kiše da pokvari žurku koja je planirana da traje do ujutro. Četvrto izdanje sve popularnijeg Revolution Festivala definitivno je bilo na najvišem nivou kada je, sada već pred velikom masom, izašala zvezda večeri, DUB FX. Benjamin Stanford, poznatiji kao DUB FX, se popeo na scenu oko 23 časa i nije se spuštao sve do pola 1, tako da je publika imala pozitivnu energiju od početka do kraja. Jedan čovek, samo sa mikrofonom u ruci, bez ikakvog instrumenta, uspeo je pomoću beatboxing-a i matrice da remiksuje svoje repovanje pred uzbuđenom publikom koja je konstantno skakala od prve pesme. pa sve do zadnjeg bita.

IMG_5012-(Copy) (Copy)

Što se tiče Extreme Stage-a, bina je opet objasnila zašto nosi to ime. Skroman broj vernih fanova metal muzike je, po vrelom suncu prvih sata festivala, ispoštovao prve izvođače, u ovom slučaju, izvođačice, beogradsku all-girls grupu Nemesis, koja je otvorila treći dan extremne bine sa finim nastupom. Posle prijatnog death metala, na binu su izašli momci iz alternative/melodic metal benda Words That Burn koji je nastavio istim energetskim tempom pred istim brojem ljudi. Nešto kasnije novosadski hardcore/thrash metal bend War Engine je domaću publiku počeo da pomera svojim agresivnim rifovima, a već pred The Egocentrics The Moon and and the Nightspirit publika je počela da se skuplja u velikom broju zbog velikog očekivanog nastupa norveške dungeon synth legende Mortiis. Uz ovakav avangardan zvuk, atmosfera koja se osetila je bila veoma mrtva, ali i mračna u isto vreme, što i jeste bio cilj ovog izvođača. Iako nije bila za svakoga, bio je prihvaćen kao kultni akt. Već odomaćena masa, nije odustala od ekstremne bine, tako da su sa zadovoljstvom isčekivali i poslednje izvođače. Tu je nastupio progressive rock/metal bend Transceatla, koji je probudio publiku posle industrial synth nastupa žešćom muzikom. Još jedan srpski bend koji je osvojio Extreme stage, a to je bila grupa Downstroy iz Kikinde, koja je uspela da pomeri publiku svojm groove ritmom, pa čak i u dva posle ponoći. Bilo je vreme da se oprostimo od ove bine poslednjim nastupom ove večeri, pa i ove godine na Extreme Stage-u, bini koja je već poznata po srpskim bendovima, novosadski Wolfram je svojim energičnim nastupom zatvorio ekstremnu binu pred vernom publikom koja je ostala do kraja.

IMG_4620

Festival se konačno završio sa najjačima koji su ostali na obali jezera parka, gde su do jutra uživali. Posle ne tako uspešne edicije ovogodišnjeg Revolution Festivala, u poređanju sa prethodnim godinama, žurka se nastavlja na željno isčekivanom EXIT festivalu koji će se održati od 12. do 15. jula, a zvezde ova 4 dana će biti Grace Jones, David Guetta, Martin Garrix, Migos, Ziggy Marley, Madball, Nina Kravitz i mnogi drugi.