Veličanstvena završnica ovogodišnjeg izdanja EXIT festivala

Dođosmo do kraja naših festivalskih putešestvija. Osvanuo je četvrti, a, ukoliko uračunavamo i nulti, peti festivalski dan EXIT festivala. Vreme je teklo neobjašnjivo brzo, a dani su ličili jedni na druge. Cikličan sled, ali ne nužno i loše. Sada već tradicionalno, prvo posećujemo Explosive binu, gde je u devetnaest časova i trideset minuta svoj nastup otpočela mlada novosadska thrash metal grupa Deathonation. Momci su ovaj koncert iskoristili da pred, na svu sreću, nešto većom cifrom ljudi, predstave numere sa debitanskog albuma naziva Dragged Into The Beyond. Svoj koncert započinju sa istoimenom numerom, a potom se nižu No Life ‘Till Thrash The Hunt Is On, Mountain Of Fear, Mummified, kao i svojevrsna lična karta sastava – numera Victim Of the Night. Sastav je sinoć, osim promovisanja autorskih pesama, premijerno predstavio novog člana na poziciji bass gitare – Rodoljuba Raičkovića, kojem je sinoćni nastup bio vatreno krštenje. Momci su bili energični i priredili su sasvim dobar nastup. Isti su okončali numerom Evil Voice. Jedina falinka koja mi je zasmetala bilo je razlivanje gitara. Ona je ostla upečatljiva tokom čitavog koncerta. Suma sumarum – sastav Deathonation je odsvirao dobar koncert te prisutnima ostavio sasvim pozitivne utiske.

IMG_7667-(Copy) (Copy)

U dvadeset časova i dvadeset minuta na Future Shock bini na scenu stupa niški psihodelični rok sastav Plastic Sunday. Kako se bližilo vreme za naš prvi zakazani intervju sa članovima grupe The Black Dahlia Murder, nastup ovog sastava nismo uspeli da ispratimo u celosti. Ono što smo svakako primetili jeste da je sastav usviran, ali da, po mom mišljenju, scenska uverljivost nije na nekom nivou. Pasivno bejaše, možda i isuviše, za moj ukus. U polučasovnoj izvedbi prisutnoj publici, koju je tada činilo svega dvadesetak ljudi, predstavili su svoj autorski rad, odsviravši nekoliko numera koje karakterišu tekstovi sa porukom bega od depresije i sličnih duševnih nemira i bolesti, u kombinaciji sa zanimljivom muzičkom podlogom.

IMG_7759-(Copy) (Copy)

Nakon što smo realizovali prvi intervju, selimo se po prvi put na Fusion Stage, gde je svoj nastup uveliko otpočeo američki stoner/doom metal sastav Egypt. Pravo osveženea i pomalo neočekivano da ovaj izvođač, pored Explosive bine nastupi na Fusionu. Ono što je možda najkarakterističnije za sinoćnji nastup ovog sastava bio je neverovatno kvalitetno namešten zvuk, koji je bio intenzivan i na fantastičan način odgovorio potrebama benda te zvuku istog pridodao masivnost.Zvučali su odlično i pred nekoliko stotina ljudi predstavili numere sa dosadašnjih izdanja.

IMG_7783-(Copy) (Copy)

Po završetku nastupa Egipćana, vraćam se ekstremnoj bini, gde je usledio nastup američkog grindcore sastava Full Of Hell. Mogu samo da kažem da naziv benda jako dobro uslovljava muzički stil ovog sastava. To je svojevrsni miks izuzetno brzih beatova na bubnjevima, elektronike za atmosferske deonice i grindcore pevanja i riffovanja. Gomila buke. Zvuči smešno, ali – atmosferični grindcore. Publika je poprilično čudno reagovala na nastup i stil ovog sastava. Tokom nastupa ovog benda, usledilo je vreme za naš drugi intervju sa legendarnim nemačkim thrash metal sastavom Destruction, te ostatak nastupa fizički nismo bili u mogućnosti da ispratimo.

Dok čekamo Nemce u bekstejdžu, svoj nastup otpočela je i grupa The Black Dahlia Murder. Sastav koji je u svojstvu co-headlinera nastupao poslednjeg dana EXIT festivala na Expolsive Stage-u. Sastav je većinski svirao numere sa aktuelnog izdanja naziva Abysmal i albuma Nocturnal, kojem se bliži desetogodišnjica. Bend je svojim virtuoznim i neverovatno stabilni sviranjem napravio fantastičnu atmosferu. Nastup su pratile česte šutke, crowd surfing i slično. Pred sobom su imali skoro apsolutno popunjen koncertni prostor. Svojim intenzivnim i silovitim break downovima, nepredvidivim aranžmanskim momentima i furioznim vokalima uslovljavali su publiku, a deo iste je na to odgovorio srazmerno silovito. Svoj nastup na ovogodišnjem izdanju EXIT Festivala okončali su uz numeru I Will Return, te jasnom porukom da će sastav svakako ponovo posetiti našu zemlju.

IMG_7911-(Copy) (Copy)

Nakon furiozne Dahlia-e, usledio je sinoćni headliner večeri. Kultni thrash metal trio Destruction bio je spreman da napravi sveopšti haos. Sastav je u dvadesetpet minuta iza ponoći stupio na scenu, te uz atmosferični instrumentalni intro, a potom prve taktove numere Under Attack nastaje spomenuti haos. Sinoć su legendarni trasheri odsvirali greatest hits setlistu pesama, na koje ne verujem da je neko ostao imun. Nizale su se numere poput Nailed To the Cross, Curse the Gods, Life Without Sense, Mad Butcher, Bestial Invasion, Thrash ‘Till Death, kako i kultna numera Total Disaster. Sastav je bio fantastičan, a Schirmer se ponovo pokazao kao odličan frontmen, koji sa lakoćom stimuliše i uslovljava reakcije publike. Svaka numera biva ispraćena šutkama, horskim pevanjima publike i tome sličnim vidovima iskazivanja podrške, a čak je i sama publika imala priliku da izabere numere koje bi želela da čuje, na licu mesta. Nemci su sinoć sa bine isporučivali abnormalne količine energije, a publika je na to itekako dobro znala da reaguje. Nakon jednoipočasovnog koncerta, sastav se zahvalio publici te uz burne ovacije napustio binu. Bejaše veliko zadovoljstvo slušati ih i, po ko zna koji put, probuditi nostalgične životne faze!

IMG_8072-(Copy) (Copy)

Nakon fantastičnih nemačkih thrash metal legendi, usledio je jedan od značajnijih predstavnika novog talasa thrash metala – grčki sastav Chronosphere. Momci su u pet do dva iza ponoći stupili na eksplozivnu scenu. Sastav je nedavno realizovao svoje treće dugosvirajuće izdanje pod nazivom Red N’ Roll, te je fokus njihovog sinoćnjeg nastupa stavljen na njegovu promociju. Publika je nakon Nemaca neverovatno brzo napustila koncertni prostor, te su Grci nastupili pre stotinak ljudi. To ih, na svu sreću, nije demoralisalo, niti sprečilo da ne budu ubojiti, kakvi i bejahu. Svirački izuzetno stabilni, bend je uigrano i opušteno otprašio svoju setlistu. Pred kraj koncerta odsviraše najpoznatiju im numeru Brutal Decay. Nakon što se frontmen benda, Spyros, zahvalio publici i orgainzatorima festivala, grupa je svoj četrdesetominutni nastup okončala odsviravši kultnu numeru Ace Of Spades, ništa manje kultnog Motorheada, te napustila Explosive binu.

IMG_8242-(Copy) (Copy)

Nakon silovitih trešera na Explosive Stage-u, odlazim na Fusion Stage, gde u tri časa i deset minuta iza ponoći nastup beogradski heavy metal/punk sastav Mortal Kombat. Svoj nastup, kao po tradiciji otvaraju numerom Smrtonosna Šorka. Grupa je sinoć odsvirala i numere Evrovizija, Devedesete, Mejd In Čajna, Seljačka buna, E, u kurac, na koje je publika intenzivno odgovarala ogromnom podrškom. Pred većinski popunjenim prostornim kapacitetima ispred Fusion Stage-a odsvirali su odličan koncert i još jednom dokazali zašto važe za jedan od najpopularnijih novijih bendova u regionu, za one kojima je to enigmatično. Publika neumorno dobro reaguje na ponuđeno, te atmosferu dovodi do usijanja. Nastup su okončali numerom Teški metal, a potom istupili sa scene.

IMG_8449-(Copy) (Copy)

Poslednji put ove godine, vraćam se na Explosive binu. Čoveče, tek pišući ove redove shvatam da večeras neću otići na tvrđavu. Elem, beogradski technical thrash metal sastav Quasarborn započeo je svoj nastup u 3 časa i pedesetpet minuta iza ponoći. Iako su sinoć nastupili poslednji, mogu da kažem da je su pred sobom imali, za to vreme, pristojnu cifru posetilaca. Momci su odsvirali fantastičan koncert, veoma energičan i profesionalan. Sastav je prezentovao materijal sa predstojećeg debi albuma, među kojima su odsvirane i nedavno ekranizovana numera Danse Macabre, te numere Blood Honey, A Suicide Letter To Humanity, The Underdog League i još nekoliko numera, čiji su mi nazivi nepoznati. Ovaj sastav mi je oduvek delovao kao sačinjen od jakih individualaca, koji, svaki u svom domenu, doprinose progresu benda. Takav stav su mi verovatno uslovili vokala, koje, osim glavnog pevača benda, Luke, deono pevaju i bassista Miloš i gitarista Đorđe. Suma sumarum – bend je odsvirao odličan koncert, koji publika, usled očiglednog umora nije bila u stanju da isprati srazmernim intenzitetom. Nakon četrdeset minuta nastupa, isti je okončan uz zahvalnost benda publici.

IMG_8498-(Copy) (Copy)

Time je i okončano naše programsko putešestvije poslednjeg dana ovog festivala. Ponuđena je široka lepeza stilski različitih izvođača, koji su, na odličnoj opremi, velikim binama i sjajnoj rasveti pružili svoje maksimume. Ovaj festival je jedan od najboljih i najlpeših ambasadora naše zemlje.