Veče meseca i duha noći

Nedavno mi se ukazala prilika da recenziram aktuelno dugosvirajuće izdanje Metanoia, mađarskog folk/ambient sastava The Moon and the Nightspirit. Prepun pozitivnih utisaka, prouzrokovanih snažnom muzikom spomenutog produkta, zaputio sam se putem srpske Atine, sa namerom da se sa njihovom izvedbom uživo susretnem u novosadskom klubu The Quarter.

Prema rečima organizatora u informacijama u vezi za koncertom, vreme kada se vrata kluba otvaraju je 20 časova. Tada i ulazim i zatičem gotovo prazan klub, sa jedino prisutnim organizatorima i samim izvođačima. Osetio sam, već tada, da će odziv publike biti slabašan, budući da je nedelja, uprkos poražavajućoj neminovnosti da domaća publika i nema baš razvijenu kulturu odlazaka na koncerte, neortoksan dan za održavanje svirki i koncerata. Nažalost, moje su se pretpostavke i obistinile, budući da je koncertu prisustvovalo svega pedesetak ljudi.

Kako je najavljeno, osim spomenutih mađarskih folk ambientalista u ulozi headlinera, podršku na koncertu, u vidu predgrupa, pružili su sastavi Nastrom i Groteska.

Sa polučasovnim kašnjenjem, na bini se našao Nastrom, beogradski industrial doom one-man bend. Reč je, dakle, o projektu jednog čoveka, čije mi je ime nepoznato, koji nastupa svirajući bass gitaru i pevajući, uz pomoć ritam mašine. Već na samom početku događali su se problemi tehničke prirode, koji su svojom konstantnošću prilikom nasupa Nastroma boli uši, te onemogućavali sticanje adekvatnog utiska. Ono što, na osnovu sinoćne izvedbe, mogu da kažem, jeste da muziku ovog one man projekta karakteriše izuzetno mračna atmosferičnost, iskazana, tehnički gledano, minimalističkim izrazom. Nastrom je predstavio nekoliko numera sa do sada dva objavljena izdanja. Pred svega tridesetak ljudi, čija je reakcija bila krajnje statična, nakon polučasovne izvedbe, Nastrom se zahvalio publici, te je binu predao sledećem sastavu, beogradskoj Groteski.

DSC_1302sss (Copy)

Dakle, naredni sastav bejaše beogradska Groteska. U pitanju je gothic rock sastav, sa vrlo zanimljivom postavom, budući da je u istu uključena violina, koja je aranžmanima davala veličanstveni značaj i autentičnost. I njihov nastup, nažalost, nije uspelo da zaobiđe prokletstvo tehničke prirode, doduše, u mnogo manjoj meri u odnosu na Nastorm. Nakon uvodnih reči, predstavivši se publici, sastav je već u prvim trenucima doživeo spomenute probleme, pogotovo prilikom ozvučavanja violine. No, nakon saniranja istih, Groteska je započela svoj nastup. Pred nešto većom publikom, sastav je u polučasovnoj izvedbi prisutnoj publici predstavio pesme sa dosadašnjih dugosvirajućih izdanja. Njihov nastup izazvao je nešto bolju reakciju publike u odnosu na Nastrom, koja se, za vreme istog, minorno povećala. Ono što sam svakako primetio i što, po mom mišljenju, krasi ovaj sastav, su izuzetno prijatne gitarske melodije i ništa manje prijatan vokal Pavla Sovilja, koji je, osim vokalnih performansa, sinoć prikazao i impresivno umeće sviranja violine, koja muzici Groteske daje posebnu toplinu i značaj. Tekstovi su bazično ljubavne i egzistencijalne tematike, znalački pisani, te slušaocu privlače posebnu pažnju. Asocirali su me na dela slavnih romantičara. Ostavili su sasvim pozitivne utiske na mene, a, verujem, i na sve (u mizerno malom broju) prisutne. Nakon poslednje numere, zahvalili su se publici i binu predali headlinerima sinoćnog koncerta.

DSC_1322sss (Copy)

Došlo je vreme za nastup sastava The Moon & the Nightspirit. Njihovom delu sinoćnog koncerta sam se najviše radovao. Svestan tehničkih kikseva, nadao sam se, svim bićem, da će takvo prokletsvo njih zaobići, te da će Metanoia dobiti krila i na adekvatan način prisutnim ispričati svoju priču. Mađarski ambientalni duo, za potrebe koncertnih aktivnosti pretvoren u kvartet, sa ritam sekcijom, izašao je na binu nešto posle jedanaest časova. Slobodno mogu da kažem da je njihov sinoćni performans jedan od najboljih kojima sam do sada prisustvovao, te da su ponuđene sjajne izvedbe i neverovatno pozitivna energija. Posebno bih istakao ritam sekciju, a naročito čoveka za udaraljkama, koji je svojom pozitivnom energijom i interaktivnim aktivnostima učinio da prisutna publika neprestano komunicira sa bendom. Vidno pozitivno raspoloženi, uprkos svim nepogonim okolnostima, Mađari su se svojski potrudili, te prisutnima pružili nezaboravno veče, prepuno pozitivne energije, prouzrokovane spomenutim članovima, kao i emotivnog naboja, koje su same kompozicije budile. Nakon nešto više nakon pedesetak minuta spiritualnog obreda, sastav se, sa osmesima na licima, zahvalio prisutnoj publici i napustio binu Quartera. Malobrojna, ali svakako oduševljena pubika je potom sastav pozivala na bis, na koji se isti odazvao i sa publikom podelio još jednu numeru. Nakon toga, koncert je zvanično završen.

DSC_1328sss (Copy)

Dakle, sinoć se dogodio još jedan sjajan koncert, u okviru kojeg je ponuđena sjajna muzika i dobra energija. Ovo je bila sjajna prilika da nedeljno veče obojimo bojama koje svima nama nedostaju, prilika da na veličanstven način stavimo tačku na još jednu mučnu sedmicu koja je za nama i da vedri, prepuni čarobnih utisaka, sa puno elana, započnemo novu. Na žalost, poražavajuće mala cifra posetilaca sinoćnjeg koncerta je iskoristila ovu dragocenu priliku. Ovo veče, veče meseca i duha noći, pamtićemo dugo, dugo.

Prethodni tekstALEK objavio EP pod nazivom Prepoznaj me!
Naredni tekstInfected Rain u Beogradu
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.