U inat hladnoći! Debeli precjednik u Beočinu

Sinoć je održana svirka na kojoj su nastupili bendovi Tu ima zvuka, Fiskalni račun i Debeli precjednik. Svirka je održana u malenom dvorištu fudbalskog kluba Cement, a ambijent je podsećao na malene svirke osamdesetih i devedesetih, koje su bile organizovane minimalnim sredstvima i uz veliku pomoć štapa i kanapa. Sve je bilo zavučeno, u jednu ruku intimno, nekako odsečeno od sveta.

Prvi na binu stupio je, dobro nam poznat bend, Tu ima zvuka. O njima sam napisao nekoliko izveštaja u proteklih par meseci, a nastup im se nije nešto posebno razlikovao od prethodnih. Oni su veoma simpatičan bend, čak u jednu ruku i komičan, ako izuzmemo ozbiljne poruke kroz pesme koje šalju. Naime, vrlo su ležerna ekipa, stvari i pedale su im doslovne razbacane po bini, set lista je naškrabana veoma lepim rukopisom, a baš sinoć gitarista je imao tu nesreću da su mu pukle čak dve žice, pa je sve to rezultovalo smehom koji se prožimao kroz publiku. Svakako ovo ovako napisano zvuči grubo, ali baš naprotiv, sve je bilo vrlo simpatično i to tako ih čini onim što jesu. Publici, naravno, ništa nije smetalo, osim hladnog vetra, a rekao bih da Tu ima zvuka nije uspeo baš da nas zagreje.

DSC_3542ss (Copy)

Bend koji nas je malo bolje zagrejao, a činilo se da je iz minuta u minut sve hladnije, i da će kiša pasti u svakom trenutku, je bio Fiskalni račun. Ovo mi je prvi put da ih slušam uživo i drago mi je da sam imao šta da vidim. Publika se doslovno transformisala iz smrznute mase koja cvokoće dok cevči pivo, u rulju koja sve vreme pomaže vokalisti želeći da horski upotpuni njihove aranžmane. Zagrejali smo se uz šutke i pank, ali i baklje koje su bile zapaljene za vreme njihovog nastupa. Iskreno, nisam očekivao da će sve tako eksplodirati za vreme njihovog nastupa.

DSC_1474sss (Copy)

Za kraj su ostale dugo očekivane zvezde večeri, Debeli precjednik. Nažalost, na početku nastupa su imali tehničkih problema, te smo se malo ohladili, ali više fizički, nego psihički. Svi smo itekako čekali da momci krenu sa onim što znaju, te koliko god da je atmosfera bila odlična za vreme prethodnog benda, sad je bila duplo bolja. Iako nismo imali baklje, i dalje nam je bilo toplo dok smo svi jedni uz druge urlali tekstove njihovih pesama. Publika se masovno otimala za mikrofon sa Kočom, uz šutke i skakanje. Ovo je jedan od retkih pank bendova koji može slobodno da se pohvali vokalom i vokalnim aranžmanima, a sinoć su imali i hor iza, odnosno ispred sebe. Reakcija publike je ubedljivo bila najjača za vreme pesama na domaćem jeziku, te za vreme tih pesasma, koje je bend ostavio za kraj, atmosfera je dostigla vrhunac, a ledeni vetar se nije osećao uopšte.

IMG_6352-(Copy) (Copy)

Još jedna vrlo uspešna svirka koju je organizovala ekipa iz Underground Diska je iza nas. Momci uporno pokazuju koliko su posvećeni alternativnoj sceni, a sama činjenica da je svirka na otvorenom u Beočinu u oktobru bila tako posećena i tako uspešna, dovoljno govori koliko se oni zalažu i idu na neki svoj lični rizik. Hladnoća je bila faktor koji je neko mogao prihvatiti, neko ne, ali svako se s njom borio na neki svoj način. Bilo šutkom i pivom, ili debelom jaknom u zagrljaju sa osobom pored sebe i što je najbitnije, svi smo jednako uživali.