Trijumfalno debitansko izdanje metalnog ludila

Prvog jesenjeg dana, ljubitelje ekstremnog zvuka čekala je prava poslastica. U novosadskom klubu Fabrika sinoć je održano prvo izdanje Metal Madness festivala u okviru kog su nastupila četiri, žanrovski i stažno različita, metal sastava. Iako je reč o mladim ljudima koji se upustiše u prilično kompleksan, hrabar i nadasve krajnje neizvesan poduhvat, zaista moram da, na samom početku izveštaja, pohvalim celokupnu realizaciju festivala, koja je, u svakom kontekstu, bila na visini zadatka.

Sa petnaestominutnim kašnjenjem, program je otpočeo. Sastav čijim je nastupom festivalski program započet, bejaše mladi inđijski melodic death metal kvintet Indra. Budući da je reč o mojim sugrađanima i veoma dobrim prijateljima koji su članovi benda, moram da priznam da je u ovom slučaju izuzetno teško biti dovoljno objektivan. Povrh toga, kako rad ovih momaka pratim od samog početka, stojim iza teze da je sastav sinoć odsvirao svoj najbolji dosadašnji koncert. Prisutnoj publici su se, u svom četrdesetominutnom nastupom, predstavili svirajući obrade značajnih sastava melodeath materije. Bili su svirački stabilni i energični, uz po koju minornu, krajnje zanemarljivu, tehničku falinku. Publika je sve potencijale ovog mladog sastava uvidela jasno, te je na iste reagovala odlično, pružajući veliku podršku. Posebno bih istakao ubojite solaže gitariste Dušana Banića, momka koji je sinoć besprekorno odsvirao virtuozne gitarske role, te zaista zablistao, kao i snažne vokale Igora Bubulja, čiji progres u kontekstu vokalnih performansa uviđamo svakim novim nastupom ovog benda. Iako je reč o mladom, neafirmisanom sastavu, Indra je na zdravom putu da svoje ime zabeleži kao značajno na domaćoj metal sceni.

DSC_3974s (Copy)

Nakon Indre, usledio je srpski Morbid Angel  novosadska death metal mašinerija, Obscured. Svako ko se ikada ranije susreo sa radom ovog sastava, bilo to preko nosača zvuka ili na koncertima, uživo, veoma dobro zna šta može da očekuje. Obscured je, naravno, ispinuo sva očekivanja, te prisutnima objasnio kako ozbiljan death metal bend treba da zvuči. Iako podmlađeni novim članovima, esencijalna snaga benda ostala je nepromenjena. Momci bejahu tehnički besprekorni, profesionalni i nadasve vidno raspoloženi. Ipak, uprkos mnogim impresivnim karakteristikama, koje je sastav bez rezerve lasnirao sa bine, reakcija publika bejaše krajnje mlaka, sve do trenutka kada je frontmen sastava, Khargash, najavio da će Obscured premijerno izvesti novu pesmu, te da će, za potrebe video spota snimiti nekoliko kadrova na ovom koncertu. Tada se događa potpuni kontrast dotadašnjih prikaza, od strane publike, što je, iz mog ugla, delovalo potpuno licemerno. Daljim tokom nastupa publika je sve aktivnije podržavala ove sjajne momke. Doslednost ideji, istrajnost, naporan i intenzivan rad – to je, bez i jedne jedine sumnje, Obscured. Nakon, cirka, pedeset minuta nastupa, sastav je, uz ovacije, istupio sa bine.

DSC_4045s (Copy)

Potom je na red došao svojevrsni headliner ovog mini festivala. Bend na koji se čekalo. Beogradski heavy/ethno/progressive/thrash metal bend Centurion. Oko dvadeset tri časa, uz atmosferični intro i prugušena svetla, sastav stupa na scenu. Usledila je rafalna paljba, tokom koje, bez ikakve pauze, bejahu odsvirane tri numera sa debitankog EP-ja, Virtuelno Ognjište. Osim poznatog, do sada objavljenog materijala, sastav je premijerno predstavio i numeru Centurion, koja će se naći na debi dugosvirajućem izdanju. Virtuozna, atraktivna svirka, bez ikakvih tehničkih falinki, temperament, stav, emocija i energija. Uverljivost. Sve je na svom mestu. Kapa je, svakako, dole, za ovaj sastav. Centurion nudi kompletan, sadržajan šou, u okviru kojeg je svaki segment  izuzetno dobro osmišljen, te, kao takav, doveden do maksimuma. Orili su se stihovi melodije, sa oba fronta. Ovaj bend je zaista posebna interaktivna pojava. Tome u prilog svedoči činjenica da je publika horski otpevala refren numere Tragedija Genija, pred početak iste. Izuzetno emotivno, fantastična razmena energije sa publikom, što je jedna od glavnih karakteristika ovog sastava.  Sve je jasno. Da, to je Centurion, gigantski demo bend, čiji će trag, u formi full-lenght izdanja, u bližoj budućnosti, bez ikakve sumnje biti ogroman.

DSC_4084s (Copy)

Dolazimo do poslednjeg izvođača ovog debitanskog festivalskog izdanja. Program je svojim nastupom okončao novosadski thrash metal sastav Deathonation. Članovi ovog benda i ujedno organizatori, zatvorili su ovaj sjajan festival. Iako je dobro znana činjenica o prokletsvu koje, na žalost, neminovno zadesi poslednjeg izvođača stupila na snagu, sastav je uspeo da iz prisutnih, kojih je svakako bilo i više nego dovoljno, izvuče i ono malo preostale energije. Bend je, kao i prethodnih puta, bio stabilan i uigran, te je intenziva podrška fanova svakako bila neizostavni deo tokom njihovog performansa. Sastav je, ovom prilikom, premijerno izveo novu numeru, koja nosi naziv Zodiac Attack,  a koja će svetlost dana ugledati na drugom albumu benda. Osim spomenutog izvođenja noviteta, sastav je prisutnima predstavio numere sa aktuelnog debi albuma Dragged Into the Beyond. Pred kraj nastupa, Deathonationu se na sceni pridružio Zombi Zlikovac, alijas Gos’n Bandar, sa kojim je grupa izvela obradu pesme Masovna Sarana, grupe Horror Piknik. Nakon četrdesetpetominutnog nastupa, sastav se oprostio sa publikom, te napustio scenu.

DSC_4131s (Copy)

Time je okončano debitantsko izdanje Metal Madness festivala. Festivalsko veče karakterisali su odlična poseta publike, te ništa manje odlična reakcija iste. Sjajni, energični sastavi koji su svojim performansima još jednom posvedočili tezi da je srpska underground scena itekako postojeća, te da, kao takva, obiluje kvalitetnim izvođačima. Polažem velike nade u ovaj festival, u želji da će se drugo izdanje festivala dogoditi, sa još više ljudi, i, po mogućstvu, više bendova!

Prethodni tekstBjesovi zagrejali hladan početak jeseni
Naredni tekstObojeni program u Bačkoj Palanci
Zdravo. Moje ime je Milan Mazinjanin. Dvadesetogodišnjak. Inđijac u Novom Sadu i Novosađanin u Inđiji. Student srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u gorespomenutom gradu (čitaj: Inđija nije grad). Multimedijalni delotvornik. Novinar PRIS portala, (delimično) od njegovog postanka, što, u ovom trenutku, broji tri godine, ili više, u zavisnosti od toga u kom trenutku ti, čitaoče, budeš konzumirao ove redove. U tom slučaju, revidiraj i moju starost. Dakle, osim Jovana, jedini preživeli član od početka rada našeg portala. Rokenrol kulturom opčinjen od najranijeg perioda postanja. Muzikom se, u (skoro) svim pojavnim oblicima, bavim skoro deceniju. Ovde ću završiti, jer svoju privatnost volim da doživljavam doslovno, a i rekoh dovoljno. U umetnosti sam oduvek bio veoma zahtevan, a u muzici naročito. Ako nema istine, ne zanima me. Imajte to u vidu.