The Exploited u Novom Sadu: Nikad se ne prodaj!

Došao je dan za još jednu dozu uličarskog besa i stava posle godinu dana. Ovaj put se to uličarenje odvijalo u novosadskoj Fabrici. Kao i uvek, služimo se našom voljenom železnicom do tamo.

Naravno, pošto sve mora biti po pravilu službe, obaveze uvek moraju usrati stvar, pa sam bio sprečen da prisustvujem predgrupama. Ali sudeći po pričama prisutnih, oba benda su bila odlična. Kako god bilo, ušao sam u solidno popunjenu Fabriku. Masa je gorela od uzbuđenja iščekujući da se Vati i drugari popnu na binu. Prošle godine u ovo vreme je bend nastupio u beogradskom Domu omladine, ali bez Vatija, koji je bio prinuđen da se ne pojavi usled zdravstvenih komplikacija. Možda je ovaj koncert bio svojevrsno vraćanje duga srpskoj publici zbog pomenutog prošlogodišnjeg nastupa u krnjoj postavi. Ako jeste, može se reći da ne samo da su vratili dug, nego su nam dali i preko toga, što je za svaku pohvalu.

DSC_7407s (Copy)

Vati je po samom izlasku na binu izjavio da je sjajno vratiti se i bend je otpočeo svojevrsni zvučni napad bez sekunde praznog hoda. Otpočeli su svoj nastup pesmom Let`s Start A War, a za njom odmah je eksplodirala i Fightback. Ređale su se Dogs Of War, The Massacre, UK82, Never Sell Out, kao i Chaos Is My Life, koja je propraćena masivnom šutkom. Razmena energije između benda i publike je bila vrlo impresivna, a Vati je vrlo često ustupao mikrofon ljudima u prvim redovima, što poznata svetska imena vrlo retko praktikuju. Iako je davao sve od sebe, težinu svog zdravstvenog stanja na momente nije mogao da sakrije. Vrlo često se borio za vazduh, ali ga to nije sprečavalo da sve vreme bude aktivan i da skače kao mladić.

Očekivano, najzanimljiviji deo nastupa ovog benda je bila pesma Fuck The USA, koja ljudima ovde posebno znači zbog mnogih stvari koje smo ne tako davno iskusili i još ih se sećamo, kao i Sex And Violence, prilikom koje Vati poziva ljude iz publike da se popnu na binu i da zajedno sa bendom pevaju u glas. Usledile su Punk`s Not Dead i Was It Me, kojima su se oprostili od novosadske publike.

DSC_7477s (Copy)

Iako više nije tako mlad, a i uz vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, Vati je dao svoj maksimum da užitak prisutnih bude što veći. Mladalačka energija je još jednom doživela svoj trijumf, a sve to zato što ova ikona pank muzike i ideologije očigledno i dalje ima iste ideale kao i pre trideset i kusur godina. Može se slobodno reći da možemo od njega naučiti šta znači biti svoj i ne prodati se nikada, kao što pesma njegovog benda kaže.