The Dead President i Čupavci u Disku! Rusko-siriška senzacija

Sinoć je u beočinskom Undergoround Disco-u nastupio ruski bend The Dead President, a kao lokalna podrška, uz njih je nastupio i bend Čupavci.

Pre svega, moram unapred da se izvinim što ću pokazati malo PRIStrasnosti (heh) prema bendu koji je prvi nastupio, Čupavcima. Ovo je bend koji potiče iz Siriga, sela u kom živim i ja. Oni su uvek važili sa enerdžajzer bend, bend koji na svakom svom nastupu napravi odličnu, skroz veselu atmosferu, što zbog samog izbora pesama, a što zbog svog veselog duha i harizme koju imaju. Sinoć nije bilo drugačije, a povratkom vokaliste s kojim su i započeli karijeru, ovaj bend je baš onakav kakav bi trebalo da bude i kakav ja pamtim iz svojih dečjih godina. Sinoć su svirali isključivo autorske pesme. Na početku nastupa smo čuli pesme sa objavljenog EP-a To sam ja, a posle smo čuli i one koje čekaju da budu objavljene. Njihova muzika se zasniva na pank rok zvuku, krase ih upečatljive bas linije i, sad uz još jednog vokalistu, odlični vokalni aranžmani. Već sam spomenuo da zrače pozitivnom energijom i harizmom, a ako bih morao da nekoga posebno izdvojim, to bi definitvno bila bubnjarka koja je uz osmeh nemilosrdno lupala po bubnjevima. Kroz nastup se provukla i po koja greška, u vidu ispada iz ritma, ali to nije omelo bend da uz osmehe nastavi sa svirkom. Njih takođe krasi i samopouzdanje na sceni. Pošto su poprilično iskusni, bili su veoma opušteni na bini, a vokalista, koji važi za šoumena, nije krio uživanje zbog povratka na scenu. Nisu mnogo pričali između pesama, te sam stekao utisak da su malo zbrzali nastup. Kako god, adekvatno su zagrejali malobrojnu publiku i spremili nas za rusku skacore senzaciju.

IMG_0698

Ubrzo nakon pauze, tokom koje se cela ekipa benda The Dead President postavila na binu, počeli su sa svirkom. Ovaj bend, pored instrumenata na koje smo navikli, u svom arsenalu ima i saksofon, trubu i trombon. Samim tim nije ni mogao da se potrpa u potpunosti na binu, te su trubač i vokalista bili ispred nje. Duvački deo benda je bio u crvenim polo majicama i kraćim šorcevima, te su izgledali komično, ali skroz simpatično. Počeli su kratkim, laganim uvodom, ali su odmah prešli na brz tempo. Ovo je jedna vrla interesantna pojava na sceni, što vizuelno, što muzički. Kombinacija intrumenata je vrlo interesantna, a oni su prilično iskusna i uigrana ekipa, te ni scenski nastup nije bio uopšte dosadan. Pošto u publici nije bilo mnogo ljudi, a pogotovo onih koji znaju nešto više od suka blyat na ruskom, pogledi uprti u bend na početku su bili malo skeptični. Mada, već posle prve pesme, publika je mogla da se opusti i prepusti veselim ritmovima, iako mnogi od nas reč jednu nismo razumeli. Bend nas je budio na početku svake pesme, zajedno u glas vičući Oi! Ovo je bend koji je u stanju da napravi odličnu žurku i veoma veselu atmosferu, te tvrdim da zaslužuju daleko veći broj ljudi ispred sebe. Ono što mi se nije dopalo je to što apsolutno ništa nisu pričali između pesama, te je, u nekim momentima, dolazilo i do prilično neprijatne tišine.

IMG_0933

Ovom prilikom želim da pohvalim rad kluba Underground Disco. Ovo je lokal koji svoje goste, pogotovo strance, uvek dočeka na odličan i pravi domaćinski način. Pre nego što smo se uopšte zaputili u klub, kod jednog od vlasnika je bilo organizovano druženje, za vreme kog smo uz kotlić i pivo mogli da razmenimo nekoliko reči sa muzičarima i strancima. Posle toga smo u klubu imali prilike i da večeramo zajedno i družimo se sa bendovima pred svirku. Ekipa je maksimalno korektna i organizacija je na nivou. Tehničkih problema nije bilo i sve je prošlo u najboljem redu.